Kort geding gemeente tegen ontwikkelaar huurwoningen

BODEGRAVEN - De gemeente heeft een kort geding aangespannen tegen De Raad Bouwontwikkeling en de daaraan gelieerde bedrijven, omdat de ontwikkelaar zich volgens de gemeente niet houdt aan de overeengekomen huursom voor 25 huurwoningen in Weideveld in Bodegraven. De ontwikkelaar vraagt onder andere extra geld voor het gebruik van warmtepompen, terwijl de woningen geen alternatief verwarmingssysteem bieden.

door Bert Verver


De gemeente streeft ernaar om 10 procent van de huurwoningen te realiseren in de middeldure klasse. Die woningen hebben een huur tot ongeveer 1000 euro en zijn beschikbaar voor starters en doorstromers, die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar ook geen hypotheek kunnen krijgen voor een koopwoning. 



Klachten

Bij de gemeente zijn de afgelopen tijd verschillende klachten binnengekomen over de wijze waarop De Raad deze woningen verhuurt. Verantwoordelijk wethouder Dirk-Jan Knol noemt het een vervelende zaak. “Om de woningen betaalbaar te houden in die middeldure huurklasse hebben we duidelijke afspraken gemaakt met de ontwikkelaar over de huurprijzen. We zien nu dat er in de huurovereenkomsten constructies worden toegepast die leiden tot een sterke verhoging van de kosten voor de huurder. Zo zijn de huurders verplicht een warmtepomp te leasen en worden de huurders verplicht een keuze te maken uit een tweetal 'meerwerkpakketten', die opnieuw voor een sterke verhoging van de huursom zorgen. De extra kosten kunnen voor de huurder oplopen tot in de duizenden euro’s op jaarbasis.” 


Hiermee voldoen de huurovereenkomsten volgens de gemeente niet aan het huurrecht en gaan ze voorbij aan de afspraken die met de gemeente zijn gemaakt.



Kort geding

De gemeente heeft de ontwikkelaar en de verantwoordelijke bestuurder P. Brandjes gesommeerd zich te houden aan de afspraken en het huurrecht, maar heeft daar geen reactie op ontvangen. Morgen spant de gemeente een kort geding aan tegen zowel de bouwmaatschappij als de verantwoordelijke bestuurder om hen alsnog de afspraken te laten nakomen.