40 nieuwe flexwoningen

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Zoals overal in het land zijn ook in onze gemeente de problemen op de woningmarkt nijpend. Om die problemen op de wat kortere termijn enigszins het hoofd te bieden is de gemeente op zoek naar één of twee locaties waar in totaal veertig zogenaamde 'flexwoningen' gebouwd kunnen worden.

door Bert Verver


Volgens wethouder 

Dirk-Jan Knol kan met de bouw van flexwoningen snelheid gemaakt worden. De procedures voor deze woningen, die gebouwd worden voor een periode van 10 tot 15 jaar, verlopen sneller en ook de eisen die worden gesteld, liggen lager dan in de traditionele bouw. Desondanks zullen flexwoningen door de beperkte levensduur relatief prijzig zijn.

Volgens de wethouder zijn de flexwoningen alleen geschikt zijn voor één- of tweepersoonshuishoudens. Ze zijn daarmee een deel van de oplossing om statushouders, starters en spoedzoekers te huisvesten. De komende tijd worden enkele locaties onderzocht op de haalbaarheid om daar de flexwoningen te bouwen. Daarbij wordt ook gekeken naar de benodigde infrastructuur en de beschikbaarheid van nutsvoorzieningen.


Bouwlocaties

Er is nog geen zich op wanneer de bouw plaats zal vinden. Eerst selecteert de gemeente potentiële bouwlocaties, daarna treedt de gemeente zo snel mogelijk met omwonenden in contact om het draagvlak voor de plannen te testen. Uiteraard moet ook de raad akkoord gaan.


Het is overigens niet de bedoeling dat de gemeente de woningen zelf bouwt en exploiteert. Over die aspecten loopt overleg met de twee woningcorporaties in onze gemeente. Zo nodig kan ook een projectontwikkelaar daarbij betrokken worden.

Hoewel de gemeente de plannen als ‘urgent' aanmerkt, verwacht Knol dat er op zijn vroegst eind 2023 met de bouw kan worden begonnen.