Richting akkoord brandweerkazerne

De commissie Ruimte boog zich vorige week over de nieuwbouwlocatie van de brandweerkazerne in Driebruggen. De meningen waren verdeeld, al ziet het ernaar uit dat de bouw aan De Groendijck, al dan niet met wat aanpassingen, op een meerderheid kan rekenen.

door Bert Verver


De huidige brandweerkazerne in Driebruggen moet plaats maken voor woningen. Voor de nieuwe kazerne wordt een locatie aan De Groendijck voorgesteld. Deze locatie is als enige overgebleven na een zoektocht waarin zes plekken waren bekeken. Tijdens de laatste inspraakvergadering bleek al dat de meningen over deze locatie verdeeld waren. Omwonenden vonden de gekozen plek bij de ingang van het dorp landschappelijk en cultuurhistorisch te waardevol. Zij zagen de kazerne liever op een plek bij de Kievitslaan. Op hun beurt ondersteunden de bewoners van de Kievitslaan de keuze voor De Groendijck. Er was ook kritiek op de communicatie rond het project.


Communicatie heikel punt

In de commissie concludeerde Jan van Rooijen (CDA) dat er, ondanks de coronajaren, voldoende gecommuniceerd was en hij steunde het plan van harte. Merel van Dijk (GroenLinks) vreesde dat er sprake geweest was van miscommunicatie en vroeg, evenals Henk van der Smit (SGP), het plan nog even terug te nemen en opnieuw in gesprek te gaan met omwonenden. Ook Lisbeth Hertogh (PvdA) wilde nader inzicht hebben in het communicatieproces.


Henri Blijleven (BBR) stelde een praktische aanpassing voor. Hij zag de hoogte graag beperkt tot 6 meter in plaats van 9 meter. Ook Kees-Willem van Os (VVD) vroeg zich af of er nog wat aangepast kon worden. Bas Otting (D66) kon zich wel vinden in het plan. Frank Rijkaart (LLBR) was het meest kritisch en stelde nog een aantal aanpassingen voor die ook ten goede zouden komen aan de speeltuinvereniging.


Weloverwogen keuze

Wethouder Jan Leendert van den Heuvel wees erop dat de locatiekeuze 2 jaar geleden na zorgvuldige weging tot stand was gekomen. Daarbij was volgens hem voldoende rekening gehouden met de consequenties voor de speeltuin en de volkstuinen. De locatie aan de Kievitslaan was destijds te klein gebleken en is om die reden afgevallen. Ook de hoogte van 9 meter was tot stand gekomen rekening houdend met de omgeving. De wethouder zag geen andere mogelijkheden voor de kazerne en riep de fracties dringend op het plan te steunen. Hij zegde daarbij toe het gesprek met de omwonenden aan te willen gaan, maar hij was op voorhand somber over hetgeen dat op zou leveren.


De wethouder beloofde binnen het college te bekijken of er nog wijzigingsmogelijkheden zijn. Dat zal niet meer over de locatiekeuze gaan. Vanavond beslist de raad over het voorstel.