Beeld: pexels.com
Beeld: pexels.com

Bestemmingsplan brandweerkazerne Driebruggen akkoord

Algemeen Politiek


DRIEBRUGGEN - De gemeenteraad is vorige week akkoord gegaan met het bestemmingsplan voor de nieuwe brandweerkazerne en volkstuinen in Driebruggen. De raad stelde wel vast dat de communicatie niet feilloos was verlopen en wethouder Van den Heuvel zegde toe met omwonenden in gesprek te gaan.

door Bert Verver

De verplaatsing van de brandweerkazerne is noodzakelijk in verband met woningbouwplannen op de huidige locatie. De nieuwe locatie is op De Groendijck direct naast de voetbalkooi. De eerste gesprekken met de buurt daarover dateren al van 2018, maar de raadsleden stelden vast dat, mede door de twee Covid-jaren, het communicatietraject niet feilloos was verlopen. Wethouder Jan Leendert van den Heuvel had al in de commissievergadering aangegeven met de omwonenden in gesprek te willen gaan om, waar mogelijk, plooien glad te strijken. 

Als eerste spreekster waardeerde Hennie Castelein (BBR) die toezegging, maar zij stelde dat op voorhand duidelijk moest zijn dat er geen grote verwachtingen moesten worden gewekt qua planaanpassing. De fracties van de VVD en D66 sloten zich bij die woorden aan. Monique Jonker (PvdA) voegde eraan toe dat ze er wel vanuit ging dat er voldoende ruimte overblijft voor het huttenbouwterrein van de speeltuinvereniging en de volkstuinen.

Uitstel

Een ander geluid kwam er van Frank Rijkaart (LLBR), die een pleidooi hield voor een aantal verbeteringen in het plan. Die zouden gevonden kunnen worden in een verschuiving van de kazerne binnen het bouwblok en meer duidelijkheid over de ruimte voor het huttenbouwterrein en de volkstuinen. Hij vroeg daarom om een maand uitstel om dat te onderzoeken, maar kreeg daarvoor de handen niet op elkaar. Rijkaart gaf overigens wel aan de plannen voor de nieuwe kazerne en het woningbouwproject te steunen.

Namens het CDA stelde Jan van Rooijen vast dat er goed en doelmatig aan de plannen was gewerkt en dat het onvermijdelijk was dat het niet iedereen naar de zin gemaakt kon worden. De fracties van GroenLinks en ChristenUnie zaten op diezelfde lijn en dat gold eigenlijk ook voor de SGP, hoewel woordvoerder Henk van der Smit vond dat de wethouder het boetekleed maar aan moest trekken over de wijze waarop de communicatie had plaats gevonden. Ook stelde Van de Smit voor nog eens te kijken naar een verplaatsing van de voetbalkooi naast het bouwblok en naar de bouwhoogte van de nieuwe kazerne.

Veel steun

Wethouder Jan Leendert van den Heuvel zag veel steun voor de plannen en was er zeker van dat er een goede toekomst in het verschiet ligt voor de volkstuinen en de speeltuinvereniging. Hij voelde zelf ook wat ongemak over de communicatie en beloofde de gesprekken aan te gaan met de omwonenden. Omdat het definitieve ontwerp nog gemaakt moet worden, beloofde hij ook te kijken wat er nog voor mogelijkheden zijn voor aanpassing van de bouwhoogte en de ingroening van het project. Hij omarmde duidelijk niet het idee van Van der Smit om te kijken naar een verplaatsing van de voetbalkooi, een actie die zeker 80.000 euro zou kosten.

Na een korte tweede termijn werd het voorstel in stemming gebracht. De tweemansfractie van LLBR stemde als enige tegen, omdat zij te veel onduidelijkheden in de plannen zag.