Beeld: pexels.com
Beeld: pexels.com

Lang wachten extra veilig voor de Broekvelderbrug?

Algemeen Ingezonden brief

Ingezonden brief

De provincie Zuid-Holland wil een steiger/wachtplaats voor de pleziervaart bouwen op 45 meter vanaf de brug. Bootjes moeten wachten bij die wachtplaats voor brugopening. Het merkwaardige is de grote afstand vanaf de brug. Een stoplicht bouw je toch ook niet 45 meter voor een kruising?

Het wegverkeer op de brug zal extra lang moeten wachten totdat de pleziervaart door de brug is. Ze moeten eerst 45 meter opvaren. Dit gaat tot irritaties leiden, zowel bij de pleziervaart als bij het wegverkeer. Een wachtplaats op zo’n grote afstand voor de brug leidt tot inhalen van wachtende boten, wat verboden is. Dr. ir. J. Brolsma van Brolsma Advies, een gerenommeerd expert op het gebied van de dimensionering van vaarwegen zegt hierover: “De reden is heel simpel: om ze zo snel mogelijk door de brugopening te krijgen en de duur van de brugopening tot een minimum te beperken. Recreatievaart is heel wendbaar, het is dus niet nodig een veel afstand tot de brug in acht te nemen om de boten de gelegenheid te geven naar de as van de vaarweg te gaan.”

Hoe verzin je het om een gevaarlijke, dure, irritante en volkomen nutteloze wachtplaats, ook nog eens onnodig achter tuinen, te bouwen, 30 meter lang met een hekwerk en dikke palen, bijna twee meter hoog, die ook nog eens een half miljoen gemeenschapsgeld kost. Best veel in crisistijd, met dat bedrag kun je ook de slager en de bakker door de winter helpen.

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk is eigenaar van de brug en de voorzieningen bij de brug. Volgens de provincie heeft de eigenaar het voor het zeggen. Waar wachten burgemeester en wethouders op? Kom op voor je burgers. En laat ze niet extra lang en onnodig voor een geopende brug wachten!

Marja Mensinga-van Hemmen, Bodegraven