Afbeelding

Sociaal Domein en Integraal Zorgakkoord

Algemeen Politici aan het woord

Overal waar ik kom - in de winkel, het café of bij een onderneming - zie ik op het raam een oproep voor nieuwe medewerkers. In elke branche is er een groot tekort aan personeel. Zo ook in de zorg. De zorg heeft daarnaast te maken met een toename van de vraag en een beperking van financiële middelen. Aan alle kanten knelt het. Voor de kwetsbare medemens wordt het leven steeds ingewikkelder en onzekerder, terwijl wij toch, nog steeds, in een welvarend land wonen. 

Op 16 september heeft Ernst Kuipers, minister van VWS, het Integraal Zorgakkoord (IZA) gepresenteerd. Het IZA moet oplossingen bieden voor de stijgende zorgvraag en de toenemende personeelstekorten. Het beschrijft een verschuiving van ‘zorgen voor mensen’ naar ‘zorgen met mensen’. Het uitgangspunt is ‘passende zorg: zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan’. In het IZA staat de richting beschreven hoe het een en ander uitgewerkt moet worden door de verschillende partijen, waaronder de gemeenten. 

De gemeenten hebben een belangrijke rol om de doelstellingen van het IZA te realiseren. Het is nog onduidelijk wat dit allemaal concreet gaat betekenen. Hoe zal het zorglandschap er over 5 jaar uitzien? In ieder geval anders. Meer mantelzorg in de thuissituatie? Een zorgrobot en digitaal contact met de hulpverlener? Krijgen we dagelijks een update van onze bloedwaarden, stemming en andere lichaamsfuncties via de smartphone? 

Ik ben heel benieuwd welke oproep we dan op het raam van de winkel zullen zien. Hulp gevraagd voor omgaan met zorgrobot? GroenLinks vindt het belangrijk dat zorg en begeleiding menselijk en bereikbaar blijft voor iedereen. Daar blijven we ons ook de komende raadsperiode hard voor maken.