Beeld: pexels.com
Beeld: pexels.com

Nieuw fonds voor sport- en culturele initiatieven

Politiek Human Interest

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Verenigingen, stichtingen en andere instellingen in de sector sport en cultuur kunnen gebruik maken van het nieuwe Fonds Sport & Cultuur. Elk jaar is er in dit fonds zo’n 12.000 euro beschikbaar voor sport- en culturele initiatieven in de gemeente.

door Key Tengeler

Iedereen met een initiatief dat breder is dan de eigen club kan aanspraak maken op een subsidie uit het Fonds Sport&Cultuur. Het geld wordt uitgekeerd na goedkeuring door een commissie. Han Koevoets is een van de commissieleden. “Het gaat om subsidie voor initiatieven anders dan de aankoop van materialen of het opknappen van het clubhuis. Denk aan een sportevenement in de wijk of een culturele- of historische speurtocht door de gemeente.”

Hoe werkt het fonds?

Het Fonds Sport&Cultuur is ontstaan uit Ons Fonds, een gezamenlijke pot geld die vooral gebruikt wordt door ondernemers. Alle eigenaren van onroerend goed (zoals gebouwen en gronden) betalen jaarlijks de gemeentelijke onroerendzaakbelasting (OZB). Van de OZB voor niet-woningen - dus de eigendommen van bedrijven, verenigingen en andere organisaties - gaat een klein deel naar Ons Fonds.

Het geld van sport- en cultureel gerelateerd onroerend goed wordt verzameld in het Fonds Sport&Cultuur. “Hierbij kun je denken aan clubgebouwen, sportvelden, sportzalen, speeltuinen en musea. In de vorm van de subsidie gaat dit geld terug naar de sport- en cultuursector.”

Creatieve aanvragen

Via www.ons-fonds.nl kan iedereen online een aanvraag doen voor een gewenst bedrag. Deze aanvraag dient wel te voldoen aan een aantal voorwaarden. “Samen met directeur van het Evertshuis Jackie van der Vlis en directeur van Sport & Welzijn Sanne Wouters beoordeel ik de aanvraag,” vertelt Han. “De dames zijn beide goed bekend in de sport- en cultuurwereld.” Hij lacht. “En ik ben voorzitter en directeur van niks!” 

Dankzij zijn ervaring kent Han echter goed de weg binnen de sport en cultuur. Hij is benieuwd wat de eerste aanvragen zijn en of het storm zal lopen. “Binnenkort benaderen we via de mail alle verenigingen, stichtingen en organisaties met de vraag of ze een idee hebben dat in aanmerking komt voor de subsidie. Ik weet zeker dat ze creatief genoeg zijn om leuke dingen te verzinnen waar een groot deel van de gemeente van kan genieten.”

Kijk op www.ons-fonds.nl voor meer informatie.