Beeld: pexels.com
Beeld: pexels.com

Sluitende begroting en eerste ombuiging naar financieel herstel

Algemeen Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Burgemeester en wethouders hebben de concept ‘Programmabegroting 2023-2026’ aangeboden aan de gemeenteraad onder de titel: ‘De eerste etappe, in de koers blijven’. Met deze financiële planning voor het eerste jaar van de raadsperiode (de eerste etappe) voorkomt de gemeente een verdere stijging van de schuldenlast. Er volgen in deze ‘wielerkoers’ nog meerdere uitdagende etappes om de schuldenlast verder af te bouwen.

De begroting voor 2023 is een structureel sluitende begroting, dat wil zeggen dat jaarlijks terugkerende uitgaven en inkomsten in balans zijn. Er wordt bezuinigd en conform het coalitieakkoord wordt ruimte gemaakt om bijvoorbeeld de woningbouw te versnellen en ambities op het gebied van veiligheid en preventie, economie en duurzaamheid te realiseren.

De concept-begroting wordt op donderdag 20 oktober met de gemeenteraad besproken. Op dinsdag 8 november stelt de gemeenteraad de begroting vast. 

Pijn eerlijk verdelen

Wethouder Financiën Elly de Vries ziet de begroting als eerste stap om de schuldenlast terug te dringen, maar er volgen nog ‘uitdagende etappes’, net als in een wielerkoers. “Dat is het eerlijke verhaal. Helaas ontkomen we niet aan het doorvoeren van een inflatieverhoging voor inwoners en ondernemers. We letten wel op dat de financiële pijn zo eerlijk mogelijk verdeeld wordt in onze samenleving. De netto lasten voor onder andere huurders en eigenaren met een goedkope koopwoning zal minder hard stijgen. Ook de gemeentelijke uitgaven ontzien we niet, daar wordt ook stevig bezuinigd.”

Daarbij houdt de wethouder een slag om de arm als het gaat om de impact van alle ontwikkelingen in de wereld. “Net als bij alle andere gemeentes is de begroting omringd door onzekerheden, zoals de effecten van de inval door Rusland in Oekraïne, de hogere rentestand en de hoge inflatie. We houden de ontwikkelingen hiervan scherp in de gaten om op tijd bij te sturen.”

Coalitieakkoord uitgewerkt

In aanvulling op de begroting legt het college de komende week de laatste hand aan een ‘concept-collegeprogramma’. Dit is een nadere concrete uitwerking van het coalitieakkoord. In het collegeprogramma geeft het college aan hoe en wanneer zij bepaalde opgaves en plannen wil oppakken. Als er naar aanleiding van de discussie in de raad aanpassingen worden gemaakt in de begroting, dan wordt ook het collegeprogramma daarop aangepast.

In de begroting van 2022 was sprake van een stevige groei van de schulden van de gemeente. In het coalitieakkoord is een verlaging afgesproken en de rode lijn bevestigt dit plan.
De blauwe lijn (begroting 2022) liet nog een daling zien van de algemene reserves, het spaargeld van de gemeente. In de begroting 2023 (rode lijn) is sprake van een forse stijging van de reserves.