Afbeelding

Zuur maar waar

Algemeen Anders bekeken

Je kunt een ellenlange discussie opzetten wat een nieuwsfeit is, ook bij dit medium dwarrelen per dag tientallen ‘persberichten’ binnen. Het ‘persbericht’ wordt ingezet als marketinginstrument, met een commerciële boodschap die eigenlijk bedoeld is voor de advertentiepagina’s. Maar ja, free publicity is goedkoper. Allemaal niet erg, uiteindelijk selecteert de redactie zelf.

Ook overheidscommunicatie is een vorm van marketing. Uiteraard kan het geen kwaad om beleid (positief) toe te lichten. Dat verklaart dat onze gemeentelijke afdeling Communicatie vorige week vrijdag een persbericht deed uitgaan over de begroting 2023. Maar wat wel raar is: er wordt in dat bericht selectief gewinkeld in de informatie. Zo meldt het bericht dat deze begroting “een verdere stijging van de schuldenlast voorkomt”. Het bijgevoegde grafiekje leert dat de schuldenlast fractioneel onder de 160 miljoen blijft. 

Maar niets gaat vanzelf: zonder de ontbrekende begroting is geheel onduidelijk welke maatregelen het college exact wil treffen. Wethouder Elly de Vries van Financiën wordt wel uitgebreid geciteerd. Zo horen we dat ontwikkelingen als de inval door Rusland in Oekraïne, de hogere rentestand en de hoge inflatie “scherp in de gaten worden houden om op tijd bij te sturen”. Geruststellend! 

De Vries kondigt ook aan dat inwoners en ondernemers moeten rekenen op een “reële inflatieverhoging”. Met andere woorden: de gemeentelijke lasten gaan omhoog, al staat dat er niet letterlijk. Pas om maandagochtend om 11.11 uur zat de begroting in de mail, 136 pagina’s met cijfers en feiten. Dan zie je dat de lokale lasten flink stijgen, met 6 procent. Groter is de klap die wordt uitgedeeld bij de OZB: bij woningen stijgt het tarief met 24 procent, voor bedrijfspanden zelfs met 31,5 procent. Gemiddelde woonlasten komen met 1060 euro op 137 procent van het landelijk gemiddelde, waarmee de lokale belastingcapaciteit ruimschoots in de rode gevarenzone zit. Helder: deze begroting raakt ons allen in de portemonnee. Zuur maar waar.