Motie ‘Niemand in de kou’ haalt het niet

De sterke stijging van de energieprijzen zorgt voor knelpunten bij inwoners, ondernemers en verenigingen. Daarom dienden CDA, PvdA en LLBR tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie in om lokaal een vinger aan de pols te houden. Zij stelden voor te monitoren of landelijke maatregelen toereikend zijn voor de bestaanszekerheid van kwetsbare huishoudens en om de problemen bij ondernemingen, verenigingen en maatschappelijke organisaties in beeld te brengen. 

Hoewel de meeste fracties de motie het stempel ‘sympathiek’ meegaven, bleken de meningen over het nut van deze motie verdeeld. Enerzijds omdat de Rijksmaatregelen nog onvoldoende bekend zijn, anderzijds omdat op lokaal niveau deze monitoring moeilijk uitvoerbaar is door gebrek aan menskracht en financiën. Volgens wethouder Jan Leendert van den Heuvel worden ondernemingen al gemonitord op verduurzamingsmaatregelen en is er via Ferm Werk zicht op de problemen bij inwoners met een inkomen tot 30 procent boven de bijstandsnorm. In knelgevallen kan daarbij altijd een beroep gedaan worden op een noodfonds.

De indieners wilden de motie toch in stemming brengen, maar met tien voorstemmers en veertien stemmen tegen haalde hij de eindstreep niet.