Het evenemententerrein aan de Burgemeester Kremerweg lijkt een goede locatie voor flexwoningen. Beeld: Google
Het evenemententerrein aan de Burgemeester Kremerweg lijkt een goede locatie voor flexwoningen. Beeld: Google

Gemeente onderzoekt twee locaties voor bouw flexwoningen

Algemeen Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Gemeenten in het hele land worstelen met de opgave om in de komende 10 jaar 900.000 woningen te bouwen. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk vormt daar geen uitzondering op en wil de voorziene woningproductie van 180 woningen per jaar opvoeren naar 250 woningen. Het college heeft al eerder aangegeven daarvoor flexwoningen te willen bouwen en heeft daarvoor nu twee locaties op het oog.

door Bert Verver

Hoewel er aanvankelijk sprake was van ongeveer veertig flexwoningen, spreekt de gemeente nu over een aantal van veertig tot honderd. Het betreft woningen die voor een periode van 10 tot 15 jaar gebouwd worden. Volgens wethouder Dirk-Jan Knol zijn de woningen bedoeld voor starters (40 procent), spoedzoekers (20 procent) en mensen met een verblijfsvergunning (40 procent). Voor die laatste groep heeft de Rijksoverheid aan de Veiligheidsregio’s en gemeenten een extra urgente oproep gedaan om de druk op de opvanglocaties voor vluchtelingen te verminderen. De zoektocht naar geschikte locaties heeft momenteel twee plekken opgeleverd die als kansrijk worden ingeschat en verder worden onderzocht.

Evenemententerrein

De locatie die de meeste ruimte biedt, is het evenemententerrein aan de Burgemeester Kremerweg, naast de moskee. Daar zou plaats zijn voor veertig à vijftig woningen. Dit terrein is vooral in gebruik voor de Vakantiespelen, maar de organisatoren daarvan hadden al een verhuiswens. Daaraan kan tegemoet gekomen worden door het evenemententerrein te verplaatsen in noordelijke richting. Volgens de wethouder heeft een eerste verkenning opgeleverd dat de bouw op deze locatie weinig impact heeft op de omgeving en dat de afstand tot het centrum en het openbaar vervoer acceptabel is.

Volgens de voorlopige plannen biedt de transformatie van het evenemententerrein ook de mogelijkheid om enkele tijdelijke woonwagenplaatsen mee te bestemmen en de ontsluiting en het parkeren op piekmomenten voor de moskee te verbeteren.

Voormalige Verhoeff-Rollmanschool

De tweede locatie die de gemeente op het oog heeft, is de voormalige vestiging van de Verhoeff-Rollmanschool aan de Julianastraat. De huurcontracten die nu nog afgesloten zijn voor het gebruik van de voormalige school zijn opzegbaar en het complex zou tegen aanvaardbare kosten geschikt gemaakt kunnen worden voor circa twaalf woonunits. De gemeente onderzoekt samen met Mozaïek Wonen verder of het realiseren daarvan haalbaar is.

Het is de bedoeling dat de gemeente op korte termijn de omwonenden over de plannen inlicht.