Nieuws uit dorp en wijk. Beeld: pexels.com
Nieuws uit dorp en wijk. Beeld: pexels.com

Nieuws uit Dorp en Wijk

Algemeen Nieuws uit dorp en wijk

Dorpsteam Reeuwijk-Dorp, Tempel en buitengebied

Woensdag 25 januari heeft het Dorpsteam de uitslag van de enquête over de behoefte aan betaalbare starterswoningen in ons gebied aan de burgemeester aangeboden tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Om de urgentie extra te benadrukken waren hierbij ook twee “starters” aanwezig die de enquête hadden ingevuld.

Bij bouwprojecten worden tegenwoordig vaak weinig en vooral dure huizen gebouwd. Dit heeft als effect dat er mensen van buiten ons gebied hier naar toe verhuizen, waar wij op zich niet op tegen zijn. Een ander effect hiervan is dat jongeren die hier zijn opgegroeid en hier zouden willen blijven wonen, niet in staat zijn om een huis te kopen en noodgedwongen uit het gebied verhuizen. Daar zijn wij op tegen. Wij willen dat als er woningen gebouwd worden, deze voor verschillende doelgroepen worden gebouwd.

Bij twee evenementen hebben 120 jongeren hierover hun stem laten horen. Van hen was 55,8% tussen de 18 en 25 jaar. 75,8% zou graag in dit gebied een eengezinswoning willen hebben. Voor 26,7% speelt dit binnen al 1 jaar en voor 39,2% tussen 1 en 3 jaar. We hopen dat de gemeente naar aanleiding van onze actie bij bouwprojecten invloed gaat uitoefenen op het aantal woningen wat gebouwd gaat worden. De kans is dan groot dat er meer goedkopere woningen gebouwd gaan worden in plaats van weinig maar dure woningen. Welk type woningen gebouwd worden wordt door de projectontwikkelaar bepaald.

We hebben als Dorpsteam gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om dit als zienswijze op de ontwerp Huisvestingsverordening 2023 in te dienen. • Één van de werkgroepen, die naar aanleiding van de Dorpsvisie is gestart en die wel van de grond is gekomen, is de werkgroep winkelaanbod. Die heeft inmiddels voldoende vrijwilligers geworven om te gaan onderzoeken of het buurtsuperconcept wat al zes jaar succesvol in Polsbroek in bedrijf is, ook in Reeuwijk-Dorp kans van slagen zou hebben. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen!

Wijkteam Bodegraven-Noord

Het wijkteam heeft samen met Cyclus en de ambtenaar van de gemeente op het Raadhuisplein gestaan met voorlichting: hoe afval te scheiden, zwerfafval weg te halen en informatie over de Energietoeslag. Er werd goed gebruik gemaakt van de gelegenheid.

We hebben een nieuwe burgemeester. Het wijkteam was aanwezig bij zijn inauguratie. Via de sociale media hebben wij hem uitgenodigd voor een wandelingetje door onze mooie wijk. Hij heeft dit geaccepteerd voor de zomer.

In de prins Hendrikstraat hoek Koningstraat is het digitale snelheidsbord opgehangen. Dit is op verzoek van de bewoners daar in de buurt. De verkeersdeelnemers kunnen nu zien of zij zich echt aan de snelheid 30 km per uur houden. Na afloop volgt er een rapportage.

Leden van het wijkteam zijn bij de informatieavond geweest van het plan Vlietkade-Versluys terrein. Uiteindelijk moeten daar 67 woningen gebouwd worden.

De gemeente heeft het plan van aanpak Centrumvisie uitgebracht. Het door het burgerinitiatief uitgebrachte Verkeersplan 2.0 wordt hierin besproken maar ook het voorstel van het wijkteam om de Marktstraat Kerkstraat meer autoluw te maken door beter aan te geven met heldere informatie zuilen hoe te parkeren. Voetgangers en fietsers zouden hier voorrang moeten krijgen.

We zijn door de gemeente geïnformeerd over de aangepaste Huisvestingsverordening 2023. Hoofdzakelijk iets waar onze ambtenaren veel mee kunnen maar het helpt vast om hiermee de nieuw te bouwen huizen beter af te stemmen op de situatie van de burgers.

Omdat in Bodegraven mensen netjes moeten kunnen wonen, wordt er gedacht aan locaties in de wijk (evenementen-terrein en oude Verhoeff Rollmanschool) waar tijdelijke woningen kunnen worden neergezet. Er is tegenwoordig lastig aan een huis te komen, dus is het goed dat dit tekort met tijdelijk woningen kan worden opgelost. Niet iedereen is blij met de locaties maar onze bestuurders en ambtenaren van onze gemeente gaan dit vast wel goed uitleggen.

Een ding wat we wel weten is dat de toekomstige bewoners er wel blij mee zijn.

Dorpsteam Plassengebied

Het dorpsteam Plassengebied organiseert op 8 maart- in samenwerking met GWV Elfhoeven- een workshop ‘AED en reanimatie’ met officieel certificaat van de Nederlandse Reanimatie Raad.

Voor het volgen van deze workshop heeft u geen voorkennis nodig en hoeft u ook niet in het bezit te zijn van een EHBO diploma. Een AED kan namelijk door iedereen gebruikt worden. Op ons verzoek zal extra aandacht gegeven worden aan reanimatie bij, in en op het water. Ook bij de uitleg van de AED zit een stukje wat te doen bij droge en natte situaties. De workshop wordt door de EHBO vereniging Reeuwijk-Brug gegeven.

De workshop duurt van 19.00 tot 22.00 uur in het verenigingsgebouw van GWV Elfhoeven. Voor deelname vragen we een kleine bijdrage van vijf euro per persoon. Woont u in het plassengebied? Dan kunt u voor meer informatie of aanmelden contact opnemen met communicatie@dorpsteamplassengebied.nl.