Evertshuis Bodegraven. Beeld: Evertshuis
Evertshuis Bodegraven. Beeld: Evertshuis

Vervolg van voorpagina

Integraal plan

BODEGRAVEN- REEUWIJK - In mei aanstaande moet een zogenaamd integraal plan voor besluitvorming rondom het Evertshuis op tafel liggen. Dat is de strekking van een motie die door alle fracties in de gemeenteraad is ondersteund. De motie geeft ook opdracht aan het college om in 2024 een visie op een algemeen cultuurbeleid te presenteren. De rol van alle cultuurinstellingen wordt daarbij tegen het licht gehouden: De Zon, Kaasmuseum, het Groene Hart Huys, het Streekmuseum en het Evertshuis. De vorige notitie over dat onderwerp dateert uit 2019.


door Henri Stolwijk


Verantwoordelijk wethouder Elly de Vries toonde zich tevreden over de brede steun voor de motie. Zij zag dat als adhesie voor “de moeilijke beslissingen die we wellicht nog krijgen op dit dossier. Ik voel me daardoor gesteund.”

De motie draagt het college vooral op een breed onderzoek te doen naar de toekomst van het Evertshuis, dat ‘verder gaat dan alleen splitsing van het gebouw' Dat laatste was een enorme doorn in het oog van de vijf oppositiepartijen, die gezamenlijk het initiatief tot de motie namen. Zij willen het Evertshuis zoveel mogelijk behouden door nieuwe functies toe te voegen.


Vele onderzoeken

De gemeenteraad vraagt nu alle mogelijkheden te onderzoeken, met gebruik van de vele onderzoeken die in de afgelopen jaren al zijn uitgevoerd. Eerder noemde wethouder De Vries de opstelling van de oppositie “vervelend. Het is mij er veel aan gelegen iedereen aan mijn zijde te vinden. We kunnen ons niet permitteren een besluit rondom de toekomst van het Evertshuis uit te stellen, dat doen we al acht jaar. Het is een grote lastenpost en dat gat wordt nog groter nu een aantal zaken verandert. Wij richten ons op een toekomstbestendig Evertshuis, met behoud van de functies voor theater, bibliotheek en dorpshuis.”


Sterfhuis-constructie

Els Oliwkiewicz (CU) verweet het college deels zelf de financiële problemen bij het Evertshuis te vergroten als gevolg van de voorgenomen verhuizing van gemeentelijke diensten naar het Raadhuisplein. Zij sprak van “een hapsnap beleid.”

Remco Tijssen van BBBR drong erop aan in het aangekondigde onderzoek mee te nemen of andere functies kunnen worden toegevoegd aan het Evertshuis, zoals een huisartsenpraktijk.

Reinoud Doeschot (GL) sprak een hard oordeel uit. "”Het college wil gewoon af van het Evertshuis, er zit geen enkele andere gedachte achter.” Hij sprak zelfs van "een sterfhuisconstructie.”


Allemaal

Daar kwam CDA-er Nico de Heij tegen in het geweer. ”Wij willen allemaal een goeie oplossing. Laten we hopen dat het de laatste keer is dat we het over het Evertshuis moeten hebben.” Leo Prijs van D66 liet doorschemeren de motie niet zomaar te willen afserveren.

Ook Henk van der Smit (SGP) zocht aansluiting bij de motie. “Jammer dat we er niet bij zijn berokken, met wat kleine aanpassingen zouden we deze kunnen steunen.”

Namens de VVD stelde Dirk van den Acker dat er” grote zorgen te hebben over het Evertshuis. Er ontstaan daar iedere keer grote tekorten. De VVD is echt van mening dat het gat moet worden gedicht.” Remco Tijssen van BBBR noemde "deze aanpak onzorgvuldig”, hij pleitte met de rest van de oppositie voor verbreding van het onderzoek. En daar sloot Willem Zuyderduyn van LLBR zich bij aan.


Na een langdurige schorsing bleek de tekst van de motie aangepast aan de wensen van de coalitie. Het woord is nu weer aan het college.