Heidi Looy. Beeld: Bert Verver
Heidi Looy. Beeld: Bert Verver

Heidi Looy bouwt voor BBB aan realistische toekomst

Politiek Human Interest Politiek

REEUWIJK-BRUG - Het zal niemand ontgaan zijn dat de BoerBurgerBeweging een eclatante overwinning heeft behaald bij de verkiezing van de Provinciale Staten. Ook in Zuid-Holland wordt de BBB de grootst partij met 9 van de 55 zetels. Tweede op de lijst van de populaire nieuwkomer is de Reeuwijkse Heidi Looy, die vol enthousiasme aan de slag gaat om haar verkiezing waar te maken.

door Bert Verver

Heidi Looy is zeker geen onbekende in onze contreien. Met haar stichting Natuurlijkheidi zet zij zich al jaren in voor het beheer en behoud van natuur en landschap in onze omgeving. Haar belangstelling voor het landelijk gebied is haar van huis uit meegegeven en vanuit haar stichting probeert zij die liefde over te brengen aan de inwoners van het Groene Hart. Ze verheelt daarbij niet dat haar passie voor een eerlijke en doelmatige beheersjacht een van haar drijfveren is. Maar dat is het niet alleen. Al geruime tijd spant zij zich in voor het gebruik van streekgerechten, de verspreiding van broedkorven voor eenden en het beheer van eilanden in het plassengebied, onder andere met een kleine groep sterke Rackaschapen.

Terwijl de honden van Heidi en haar partner Wilco bedelen om aandacht van uw verslaggever en een miezerig regentje de Reeuwijkse Plassen in nevelen hult, vertelt Heidi over haar besluit zich verkiesbaar te stellen voor de BBB.

Passie voor jacht

Door haar betrokkenheid bij het buitengebied kreeg Heidi veel te maken met het ganzenbeheer. Haar jachtveld ligt op de grens van de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. “In iedere provincie is het ganzenbeheer anders geregeld. Ik vond dat onwenselijk en schreef daarover een brief aan de Tweede Kamer. Caroline van der Plas (BBB) en Derk Boswijk (CDA) reageerden daarop en namen ook de moeite om deel te nemen aan een werkbezoek dat binnen de WBE Vecht- en Veenstreek werd georganiseerd voor een groot aantal partijen die met het landelijk gebied te maken hebben.” 

Na dat bezoek werd Heidi benaderd door de BBB met de vraag of ze zich voor die partij wilde inzetten bij de provinciale verkiezingen. “Na het indienen van mijn cv en een goed gesprek voelde ik een klik met de groep die de kar zou gaan trekken en heb ik toegestemd. Uiteindelijk heeft dat geleid tot de tweede plek op de kandidatenlijst van de partij, zodat ik nu zeker ben van mijn zetel.”

Grote afstand

De stap die Heidi zette, noemt zij zelf ook enigszins verrassend. Ondanks dat zij geruime tijd persoonlijk medewerker was van het toenmalige Tweede Kamerlid Fred Teeven, had ze eigenlijk nooit de ambitie om de politiek in te gaan. “Ik nam het besluit omdat ik eigenlijk al lang vindt dat de afstand tussen de burger en de overheid te groot is geworden. Binnen familieverband zie ik hoe ingewikkeld processen geworden zijn om op de juiste plek goede zorg te verlenen. Er is te veel bureaucratie en te weinig betrokkenheid bij degenen die bepaalde zaken moeten regelen. Met de BBB wil ik mij inzetten om die kloof te verkleinen. We doen dat al een paar jaar door mails en brieven te beantwoorden, persoonlijk contact te zoeken en waar mogelijk bij te dragen aan een oplossing.”

Groene Hart

“Voor het Groene Hart is de aanwezigheid van boeren cruciaal,” geeft Heidi stellig aan. “Dat geldt zowel voor de voedselproductie als voor het beheer van het karakteristieke agrarische landschap en de natuur daarbinnen. Met elkaar kunnen er echter nog grote stappen gezet worden om de biodiversiteit te verbeteren. Zowel boeren als burgers moeten daar een rol in vervullen.” ‘Het samen doen met minder regels van bovenaf’ zijn daarbij voor Heidi de sleutelwoorden. “Natuurlijk zullen er problemen opdoemen, maar waar een wil is, is veelal ook een weg te vinden.”

Volgens Heidi is de BBB klaar om mee te besturen in de provincie. “Er zijn gesprekken geweest met alle partijen in de Staten, met de griffie en met de Commissaris van de Koning. We hebben gemerkt dat we door de andere fracties steeds serieuzer worden genomen. Het zijn verhelderende gesprekken geweest die mij vertrouwen geven voor de toekomst.”

Verkennende gesprekken

Heidi heeft inmiddels de eerste fractievergaderingen achter de rug en er hebben de eerste verkennende gesprekken met de andere gekozen fracties plaatsgevonden onder leiding van Fred Teeven. Heidi zal zich vooral in commissieverband inzetten voor de natuur en het mkb. Intern bij de partij krijgt zij de zorg om contact te houden met leden, de kandidaten die geen zetel hebben gekregen en de partijvrijwilligers. Heidi: “Het echte werk gaat nu beginnen. We voelden het aanvankelijk als een schoolreis met onbekende bestemming, maar die tijd ligt achter ons. We gaan nu hard aan het werk voor een nieuwe, maar realistische toekomst.”