Charley Valette vertelt in de documentaire over de crash van de bommenwerper in polder Gravekoop. Beeld: BR6
Charley Valette vertelt in de documentaire over de crash van de bommenwerper in polder Gravekoop. Beeld: BR6

Samen herdenken we de doden op 4 mei

Algemeen

Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna.

Nieuwerbrug

Om 19.50 start de herdenkingsplechtigheid. Na het voorlezen van een gedicht op het plein voor het Wierickehuis, vindt een overdenking plaats. Waarbij de voorzitter van de Oranjevereniging en wethouder Jan Leendert van den Heuvel iets zullen zeggen. Daarna volgt twee minuten stilte en het blazen van de last post. Ten slotte vindt het vrijlaten van een aantal duiven plaats, als symbool van de vrede.  

Reeuwijk-Brug

Om 19.30 uur vindt de Stille tocht vanaf De Ark naar de gedenkplaats in het Dag Hammarskjöldplantsoen plaats. Om 19.50 uur start de herdenking bij het monument. Muzikale begeleiding door OBK. Om 20.00 uur volgt twee minuten stilte. Daarna wordt het Wilhelmus gezongen en vinden de kransleggingen plaats. Tevens zijn er toespraken van de familie Lewis en wethouder Dirk-Jan Knol). Een afsluiting van de herdenking vindt plaats in De Ark.

Bodegraven

Op 4 mei 2023 vindt in Bodegraven de jaarlijkse 4 mei herdenking plaats. De herdenking wordt georganiseerd bij het monument op algemene begraafplaats Vredehof aan de Noordzijde te Bodegraven. Het programma start om 19.30 uur.

Het Bodegraafs Vocaal Ensemble (onder leiding van John Boumans) komt dit jaar zingen. Zij worden begeleid door pianist Pascal van den Dool. Astrid van der Wals speelt het taptoe-signaal. Drifa Bakkali draagt een aantal gedichten voor.

De namen van de gevallen oorlogsslachtoffers uit Bodegraven worden voorgelezen door Cock Karssen. Wethouder Robin Kersbergen zal de herdenking namens het college bijwonen.

Aansluitend vindt in het Evertshuis het vervolg van de herdenking plaats, met een programma in woord, beeld en muziek. Met medewerking van muziekformatie Apassie, celliste Orly Guldemond en sprekers Jackie van der Vlist en Luuk van Duuren. Toegang is gratis.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.viermeiherdenkingbodegraven.nl.

Waarder

Om 19.30 uur is het verzamelen op het Kerkplein. Daarna volgt een stille tocht naar het verzetsmonument. Om 19.58 uur vindt de herdenking bij het monument plaats. De Taptoe wordt geblazen, daarna is twee minuten stilte. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus en vinden kransleggingen plaats. Leerlingen dragen een gedicht voor. Burgemeester Grauss houdt een toespraak. Ten slotte is er defilé langs het monument. Na afloop is er koffie drinken in de Huiskamer van Waarder.

Op tv

BR6 zendt 4 mei vanaf 19.50 uur live op tv en radio de dodenherdenking uit vanaf het Dag Hammerskjöldplantsoen in Reeuwijk-Brug.

Documentaire
BODEGRAVEN-REEUWIJK - Het is dit jaar 80 jaar geleden dat de Australische bommenwerper neerstortte in de polder Gravekoop. John Lewis, zoon van de omgekomen radiotelegrafist Reginald Lewis, zijn vrouw Josie en dochter Heather zijn bij de plechtigheid in Reeuwijk-Brug aanwezig.
Aansluitend is een documentaire te zien. Charley Vallet vertelt hoe het contact is ontstaan tussen zijn familie, die vroeger in Reeuwijk woonde, en de families van de op 12 juni 1943 omgekomen bemanningsleden van de neergestorte Lancester.
Kijk of luister live via www.br6.nl.