Jorden, Maurice, Yvonne, Niels en Cheyenne worden nauwlettend in de gaten gehouden terwijl ze de yoghurt presenteren. Beeld: Elly de Knikker
Jorden, Maurice, Yvonne, Niels en Cheyenne worden nauwlettend in de gaten gehouden terwijl ze de yoghurt presenteren. Beeld: Elly de Knikker Foto: Elly de Knikker

‘De consument kan bijna zien van welke koe de melk is’

Zakelijk Human Interest

BODEGRAVEN - Deze maand voegt Boerderij Oostdam yoghurt toe aan hun productlijn. Het is voor deze krant een mooie aanleiding om eens te vragen hoe het gaat met de melkfabriek die nu 3 jaar draait op het erf van de melkveehoudersfamilie.

Jaarlijks wordt zo’n 480 duizend liter melk van de koeien van boerderij Oostdam gebotteld en direct aan retail en horeca verkocht. Dat is ongeveer 40 procent van de totale hoeveelheid. Het grootste deel van de flessen melk wordt via Picnic aan de consument geleverd. Prima business natuurlijk, maar de familie Oostdam wordt pas echt enthousiast als ze spreken over het leveren aan consumenten direct in de buurt.

Yvonne Oostdam: “We leveren aan de Jumbo’s in Bodegraven en Reeuwijk, aan verschillende ijsmakers in de omgeving, aan bakkers, patisserieën en horeca. En oh ja, het is maandag vandaag, straks komen de begeleiders en kinderen van het kinderdagverblijf op de bakfiets langs. Het is een wekelijks uitje voor de kinderen die lekker op de boerderij rondkijken en daarna met een weekvoorraad melk weer terugfietsen.”

Van welke koe is de melk?

De melk wordt grif afgenomen, vooral de volle melk. “Waar normaliter vooral de halfvolle melk populair is, wordt bij ons de volromige melk vaker gekocht. Dit typeert de klant die wij bedienen,” vult Jorden zijn vrouw aan. De consument van de zuivel van de familie Oostdam wil weten waar het vandaan komt. “Kijk,” zegt Yvonne, “je kunt bijna zien van welke koe de melk is. Er zit tegenwoordig een QR-code op de dop van de melk. Na het scannen van die code kom je op een pagina die alles laat zien over de melk uit specifiek die fles, ons bedrijf en de koeien. Transparanter kan het niet!”

Wisselend vetgehalte

Dat vanaf deze week ook yoghurt wordt geleverd, komt omdat er vraag naar is. Jorden: “En we hadden voldoende melk over om meer producten te maken.” Oostdam levert volle yoghurt die volgens de makers echt anders is dan de ‘normale’ volle yoghurt in de supermarkt. “Dat is allemaal gestandaardiseerd. Elke volle yoghurt bevat precies 3,5% vet. Maar de koemelk varieert door het jaar heen, omdat ze niet altijd hetzelfde eten. Wij voegen niets toe aan de melk en halen er ook niks uit. Grazen de koeien buiten, dan is de melk bijvoorbeeld minder vet dan de melk van koeien die binnen staan (in de winter). Dat verschil zie je terug in onze yoghurt. Die bevat tussen de 4,5 en 5 procent vet. Lekker romig dus.”

Vraag naar lokale producten

Net als de melk wordt ook de yoghurt in de lokale Jumbo’s verkocht. Zowel Jumbo Langerak als Jumbo Koster hebben het product in hun assortiment opgenomen. Cheyenne Humme van Jumbo Langerak: “We vinden het leuk om lokale producten in onze winkels aan te bieden. Of het nu de zuivel van Oostdam is, het ijs van De Zoete Inval, bier van Brouwerij De Molen of de eieren van De Wit. Er is steeds meer vraag naar lokale producten in onze winkels. Bovendien vinden we het zelf erg leuk om lokaal betrokken te zijn.”

Op zaterdag 5 mei kan de yoghurt worden geproefd in de Jumbovestiging op het Raadhuisplein in Bodegraven.

De QR-code op de dop geeft informatie over de herkomst van de melk. Kun jij hem scannen? Beeld: Elly de Knikker