De gedecoreerden vlnr.: mevrouw Meijers, de heer Pauw, burgemeester Michiel Grauss, mevrouw Dikmans- Heemskerk, de heer Rooms en de heer Warnaar. Beeld: Bert Verver
De gedecoreerden vlnr.: mevrouw Meijers, de heer Pauw, burgemeester Michiel Grauss, mevrouw Dikmans- Heemskerk, de heer Rooms en de heer Warnaar. Beeld: Bert Verver Foto:

Vervolg van voorpagina

Vijf dorpsgenoten geëerd met Koninklijke Onderscheiding voor hun tomeloze inzet


BODEGRAVEN-REEUWIJK - Op 26 april zijn een groot aantal Nederlanders geëerd met een Koninklijke Onderscheiding. Onder hen waren vijf dorpsgenoten die uit handen van burgemeester Michiel Grauss allen benoemd werden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau als dank voor de grote bijdrage die zij, ieder op hun eigen wijze, hebben geleverd aan onze gemeenschap.

door Bert Verver


Hoewel het dit jaar slechts om een vijftal onderscheidingen ging, was de grote zaal van De Brug gezellig gevuld met familieleden, vrienden en relaties van de op dat moment nog in spanning verkerende kandidaat-gedecoreerden, die met de nodige smoezen naar het zalencentrum waren gelokt.


De onderscheidingen zijn erkenningen van zeer hoog niveau voor bijzondere persoonlijke verdiensten

Voor burgemeester Grauss was het de eerste keer dat hij de Koninklijke Onderscheidingen mocht uitreiken. Hij was er trots op dat te mogen doen aan dorpsgenoten wiens belangeloze inzet voor de buurt, de kerk, vluchtelingen, ouderen of kinderen buitengewoon wordt gewaardeerd. 


Hij benadrukte dat de onderscheidingen niet zomaar werden uitgereikt. Ze zijn erkenningen van zeer hoog niveau voor bijzondere persoonlijke verdiensten.


Henk Pauw (Bodegraven)

Door de opbouw van zijn speech hield de burgemeester de spanning er nog even in, maar uiteindelijk riep hij de Bodegraver Henk Pauw als eerste voor het voetlicht. Henk zet zich onder andere  in voor het Zorgcentrum Vijverhof, de Protestantse Wijkgemeente Emmaüs en de Protestants Christelijke Ouderen Bond. 


Grauss noemde hem een echte alleskunner die altijd voor iedereen klaar staat, of het nu gaat om het organiseren van horeca-activiteiten, het doen van herstelwerkzaamheden of het verzorgen van live-uitzendingen in coronatijd. In het bijzonder kreeg Henk de complimenten voor zijn inzet bij het vernieuwen van de fundering van de Lutherkerk.


Leonne Dikmans-Heemskerk (Waarder)

Als eerste dame van de nieuw gedecoreerden kreeg Leonne Dikmans de koninklijke versierselen opgespeld. De burgemeester roemde haar voor haar inzet voor het dorp Waarder. Zij zet zich al jaren op veel terreinen in voor de leefbaarheid daar. Zo is zij nauw betrokken bij de Sinterklaasfestiviteiten, droeg zij haar steentje bij aan de viering van het 900-jarig bestaan en kunnen ook de Wierickeruiters en de tennisvereniging op haar inzet rekenen. 


De jarenlange steun aan een hulpbehoevende buurvrouw kreeg een apart plaatsje in de toespraak van de burgemeester, die Leonne verder roemde om haar inzet als voorzitter 


van het Huis van Alles en de activiteiten die zij daarin ontplooit.


Joost Rooms (Bodegraven)

Na Leonne werd Joost Rooms in het zonnetje gezet. Joost vervult een belangrijke rol in de Sint Willibrorduskerk. Hij realiseerde daar onder andere een eigen plek voor de jeugd en verzorgde in de coronatijd de liveverbindingen van de kerkdiensten. 


Als voorzitter van De Zonnebloem introduceerde hij de duo-fiets en organiseerde hij tal van activiteiten waaraan zowel de deelnemers als de vrijwilligers veel plezier beleefden. Voor de Avondvierdaagse werd onder zijn toezicht in 2014 het initiatief genomen om die in vier dorpskernen te houden en het draaiboek daarvoor wordt nog steeds gebruikt.

 

Greet Meijers-Blijleven (Bodegraven)

Naast haar baan als verpleegkundige trok Greet Meijers veel tijd uit om vluchtelingen, mantelzorgers en hulpbehoevenden in het buitenland te helpen. Ze deed en doet dat voor verschillende organisaties en kan daarbij gebruikmaken van zowel haar medische ervaring als haar ervaring met het wonen in het buitenland. Zo kan zij snel contact leggen voor het zendings- en ontwikkelingswerk voor de Kerk in Aktie Wereldwijd. 


Daarnaast staat zij patiënten bij bij bezoeken aan het ziekenhuis en overlegt zij zo nodig met de behandelende medici. Volgens de burgemeester beschrijven bijzondere verhalen haar tomeloze inzet en betrokkenheid bij al het werk dat zij doet.



Matthijs Warnaar (Bodegraven)

Ooit stond Matthijs aan de wieg van de lokale omroep en nog steeds neemt zowel de radio- als televisietak van BR6 een belangrijke plaats in zijn leven in. In een van de aanbevelingsbrieven wordt hij vergeleken met ‘de viool uit het orkest, die niet alleen voor de sfeer zorgt, maar de mensen ook gerust kan stellen als ze gespannen zijn'. Matthijs is veel in de studio te vinden en is op veel fronten inzetbaar: als technicus, presentator, verslaggever en cameraman. Ook is hij altijd bereid in te springen bij onderhoudsklussen. 


Naast zijn werk als vrijwilliger voor BR6 spant hij zich in voor huurders die zich slecht kunnen verdedigen tegen hun huurbaas en voor de opzet van kerkdiensten voor geestelijk gehandicapten op de Hooge Burch in Zwammerdam.

De heer Henk Pauw. Beeld: Bert Verver
De heer Joost Rooms. Beeld: Bert Verver
Mevrouw Greet Meijers-Blijleven. Beeld: Bert Verver
Mevrouw Leonne Dikmans-Heemskerk. Beeld: Bert Verver
De heer Matthijs Warnaar. Beeld: Bert Verver