Henk Kastelein (l) en Wouter Amersfoort. Beeld: Ad van den Herik
Henk Kastelein (l) en Wouter Amersfoort. Beeld: Ad van den Herik

Al 40 jaar gaan de trossen los bij Den Ouden Rhijn

Algemeen Human Interest

‘We hebben de meest gezellige haven’

BODEGRAVEN - Door gebrek aan permanente ligplaatsen in Bodegraven stak een aantal plezierbooteigenaren in 1983 de koppen bij elkaar. De nautische pioniers van toen richtten WSV (watersportvereniging) Den Ouden Rhijn op. Die telt ruim 100 leden en viert zaterdag 13 mei het 40-jarig bestaan met watersport gerelateerde workshops én uiteraard een feest.

door Ad van den Herik

Ze luisteren naar namen als Angela, Dames, ZYMA II, samen met nog een stuk of vijftien andere plezierboten. Gezamenlijk vormen de vaartuigen een parelsnoer, licht deinend tegen de kade van de Dammekant, aan de voet van de Crolesbrug. De zon schijnt uitbundig en legt een zilverglans over het water van de Oude Rijn. Op de achtergrond prikken de watertoren, dorpskerk, molen De Arkduif en de torenspits van de katholieke Willibrorduskerk in het strak blauwe uitspansel boven Bodegraven. Een fraai zomers dorpsbeeld.

Oprichting

Als voorzitter/secretaris Henk Kastelein en penningmeester Wouter Amersfoort verhalen over de beginjaren van de watersportvereniging, dan doen zij dat op basis van historische documenten en ‘van horen zeggen’. Hun namen prijkten bij de oprichting nog niet op de ledenlijst. ,,Hoe lang ik lid ben? Ik denk nu zo’n twintig jaar,’’ rekent Henk voor. Wouter haalt dat aantal nog niet. De oprichtingsakte vermeldt de namen van P. Rijnsburger, B. Bekker en B.W.A. Bakker. Een trio dat Henk en Wouter niet heeft gekend.

Vloot

De huidige bestuurders weten wat waterrecreanten zo aantrekkelijk vinden aan het lidmaatschap van Den Ouden Rhijn. ,,Een aantal heeft geen boot meer, maar blijft lid voor de gezelligheid,’’ glundert Wouter. ,,De jaarlijkse barbecue op eiland de Hemmen in het Braassemermeer,’’ noemt Henk als evenement waar iedereen naar uitkijkt. Dat geldt ook voorde schippersmaaltijd bij een lokale ondernemer die de opvarenden dampende klapstuk, kapucijners of stamppot voorzet.

De vloot telt inmiddels zo’n 80 boten. Het overgrote deel van de watersporters komt uit Bodegraven, maar op de achterstevens van de boten staan ook plaatsnamen als Zwammerdam, Gouda, Oudewater en Lopik. 

Zestigers en zeventigers

En ja, net als bij bijvoorbeeld een klaverjas- of biljartvereniging, kiezen vooral zestigers en zeventigers voor het ruime sop. Henk weet wel waar dat aan ligt. ,,Jongelui zie je niet met een motorjacht. Niet omdat het te duur is, maar er is veel onderhoud nodig en dat zien ze niet zitten. We hebben wel dertigers en veertigers die een sloep hebben. Dat zijn dagvaarders, terwijl leden met een jacht daar goed gebruik van maken. We hebben een lid dat op 1 april vertrekt, heel Nederland doorkruist en pas rond 1 oktober weer terugkomt.’’

Wachtlijst

WSV Den Ouden Rhijn blijft aantrekkingskracht uitoefenen op watersporters. Dat blijkt wel uit de wachtlijst. Daarop staan momenteel zo’n 20 namen. Die wachtenden moeten wel enig geduld opbrengen. ,,We hebben jaarlijks een verloop van zo’n drie à vier leden,’’ becijfert Wouter. 

In 2012 verdrongen zich zo’n 80 kandidaatleden op de wachtlijst. Reden destijds voor het bestuur om bij het hoogheemraadschap Rijnland te pleiten voor ligplaatsen, haaks op de Dammekant. Een ingreep die meer afmeerplekken moest opleveren. Helaas, het waterschap weigerde zijn medewerking. Uiteindelijk kwam de capaciteitsuitbreiding er toch toen WSV Den Ouden Rhijn aan zowel Buitenkerk als de Zuidzijde een haven mocht inrichten. Ieder met een eigen havenmeester.

Ligging

Henk en Wouter roemen de centrale ligging van Bodegraven als vertrekpunt naar anderewaterrijke bestemmingen. Nieuwkoopse Plassen en het Braassemermeer bijvoorbeeld. Maar ook tochten naar Woerden, Katwijk of Amsterdam liggen allemaal binnen handbereik. ,,Sluizen en bruggen zijn langer open en worden allemaal centraal bediend,’’ noemt Wouter als pluspunt. Maar gewoon lekker dobberen aan de kade van de Dammekant ziet hij niet als straf. ,,We hebben de meest gezellige haven.’’

In een duikboot

Op zaterdag 13 mei viert WSV Den Ouden Rhijn haar 40-jarig bestaan in de monumentale hoeve Paardenburgh, Dammekant 2. Van 13.30-17.00 uur is iedereen daar welkom. Er zijn diverse workshops die met watersport van doen hebben. En bezoekers kunnen een kijkje nemen in een duikboot die aan de kade ligt. ’s Avonds is het feest, uitsluitend toegankelijk voor leden. Met onder andere een optreden van de coverband Reset die hits uit de jaren 60 en 70 speelt.

Lekker op pad met de boot. Beeld: WSV Den Ouden Rhijn