De atleten samen met burgemeester Michiel Grauss. Beeld: Sportclub Reeuwijk
De atleten samen met burgemeester Michiel Grauss. Beeld: Sportclub Reeuwijk

Atleten brengen bevrijdingsvuur naar Reeuwijk

Algemeen Cultuur Sport

REEUWIJK-BRUG - Ongeveer een uur na de Nationale Dodenherdenking op donderdag 4 mei vertrokken de lange afstandlopers van Sportclub Reeuwijk en hun begeleiders naar Wageningen, waar zij het bevrijdingsvuur gingen ophalen om mee te nemen naar Reeuwijk.

In Wageningen voegden zij zich bij nog 87 andere loopgroepen uit alle winstreken van ons land. Bij Hotel de Wereld, dat dateert uit 1852 en waar op 5 mei 1945 de Canadese geallieerde generaal Charles Foulkes aan de Duitse bezetter de bevelen gaf voor de aftocht van de Duitse strijdkrachten uit Nederland, werd in de late avond tijdens een live op tv uitgezonden voorstelling stilgestaan bij het thema van dit jaar “Vrijheid: Jij maakt het verschil”.

Om 00.20 uur mocht Marije Verstegen op het 5 Meiplein namens Sportclub Reeuwijk als 39ste de fakkel in ontvangst nemen van de burgemeester van Wageningen. Met de volledige groep werd er gestart met de estafette. Er werd gezamenlijk anderhalve kilometer afgelegd naar het punt waar de busjes stonden. Vanaf hier werd in estafettevorm om en om gelopen. De rest van de lopers kon uitrusten in de busjes. De eerste lopers hadden meteen een fikse kuitenbijter: zij mochten de Grebbeberg oplopen. Bovenop de Grebbeberg, waar in mei 1940 hevig is gevochten, werd even stilgestaan bij het Militair Ereveld.

De estafette bracht de lopers via Rhenen, Elst, Amerongen en Wijk bij Duurstede over de Lekdijk naar Nieuwegein, voorts via IJsselstein, Benschop, Montfoort en Oudewater via Hekendorp naar Reeuwijk. Een prachtige route door het kenmerkende rivierenland van Utrecht en door het Groene Hart. De lopers werden naast het licht van de volle maan, bijgestaan door 2 fietsers die zorgden voor verlichting en bescherming bij autoverkeer.

Tot en met Nieuwegein waren er verschillende loopgroepen die dezelfde kant uitgingen. Vanaf Nieuwegein hebben de SR atleten geen andere loopgroepen meer gezien. Zij hadden het geluk dat het een redelijk warme nacht was, maar het lukte niet alle lopers en beide fietsers om droog over te komen. Eén van de lopers raakte bovendien geblesseerd, maar na een kleine 90 kilometer liepen er twee SR lopers weer in de vertrouwde omgeving van de Reeuwijkse Plassen. Na ongeveer 8 uur en een kwartier hardlopen, wachtte in de kantine van Sportclub Reeuwijk een ontbijt, waarna de gehele groep het laatste stukje naar hetherdenkingsmonument liep. Anita en Gijsbert hadden de eer om het bevrijdingsvuur in Reeuwijk aan te steken.

Ab, Anita, Anja, Arja, Brigit, Gijs, Gijsbert, Jenny, Marije, Maureen, Patrick, Quintus en Raymon (de lopers), Ko en Trees (de fietsers) en Ton en Walter (de chauffeurs) hebben een onvergetelijke en indrukwekkende ervaring opgedaan en zien alweer uit naar een volgende editie. Om het met Vera Lynn te zeggen: we’ll meet again!