v.l.n.r. Vivian van den Herik, buurtsportcoach. Marlies Schlingmann, Welzijn onze Zorg en huisartsen Judith Bouma en Gerry Wiesenhaan. Beeld: SenW Bodegraven-Reeuwijk
v.l.n.r. Vivian van den Herik, buurtsportcoach. Marlies Schlingmann, Welzijn onze Zorg en huisartsen Judith Bouma en Gerry Wiesenhaan. Beeld: SenW Bodegraven-Reeuwijk

Bijzonder medicijn op recept: bewegen

Algemeen Human Interest

BODEGRAVEN - Vanaf heden kunnen de huisartsen in het Zorgstation een extra ‘medicijn’ voorschrijven, namelijk: bewegen op recept. Een medicijndoosje die de leefstijl van patiënten kan bevorderen. De inhoud van het doosje laat de patiënt nadenken over huidige gewoontes, de beweegwens in kaart te krijgen én in beweging te blijven.

In beweging

De medicijndoosjes zullen worden ingezet voor ondersteuning bij gezondheidsbevordering. Deels zijn deze doosjes ontworpen om de huisartsen enigszins te ontlasten, maar de doosjes zijn vooral gemaakt om mensen meer te laten bewegen. In de doosjes bevindt zich een bijsluiter en vijf beweegkaartjes. Buurtsportcoach Vivian van den Herik: “Meer bewegen hoeft niet altijd in de vorm van sport, maar kan ook veel dichter bij huis worden gevonden. Bewegen op recept laat zien wat we allemaal al doen én wat we op een laagdrempelige manier nog meer zouden willen en kunnen. De inhoud van het doosje helpt hier heel goed bij. Sporten en bewegen is geen wondermiddel, maar het kan wel een hoop teweegbrengen”.

Pilot in het Zorgstation 

De beweegdoosjes zijn vanaf heden te vinden bij de huisartsen en praktijkondersteuners van het Zorgstation. De wens is om de doosjes na de proefperiode uit te breiden naar alle andere huisartsenpraktijken in Bodegraven-Reeuwijk. Huisarts Judith Bouma zegt enthousiast: “Bewegen en fit voelen haalt het beste in je naar boven!”

Leefstijlakkoord

Het leefstijlakkoord is altijd op zoek naar nieuwe ideeën. Heeft u een goed idee? Laat het weten via leefstijl@senw-br.nl.