Ton van Veen. Beeld: Letty Blanken
Ton van Veen. Beeld: Letty Blanken

RVC’33: al 90 jaar een vereniging van doeners

Algemeen Cultuur Sport

Vanaf zijn zevende is Ton van Veen al te vinden bij RVC’33. Sindsdien is hij altijd blijven voetballen. Inmiddels is dat verleden tijd, maar de liefde voor zijn club is nog niet over. Daarom is hij 13 jaar geleden voorzitter geworden. Zijn bijdrage is een aandeel, net als vele anderen, in het 90 jarige bestaan van de club. Ton: “Het mooie van deze club is dat we een vereniging van doeners zijn. Met elkaar zetten we een mooie club neer. Daar ben ik trots op.”

door Sabrina den Haag

Tijdens de Snertloop op 7 januari is de aftrap gegeven voor het jubileumjaar van RVC’33. Inmiddels hebben ze al een enorm jubileumdiner achter de rug. Ruim 400 RVC-ers kwamen naar De Jong Plantservice in Boskoop voor een combinatie van een driegangenmenu en historische hoogtepunten van RVC’33. Ton: “Je hebt feesten en bijzondere feesten, dit was een bijzondere. Hier moest je bij zijn als RVC’er.” 

Historische momenten

Zo werden er met ras RVC’er Harry Groenendijk oude verhalen opgehaald. Hij vertelde over hoe vroeger wedstrijden werden afgelast. Bij de club was er een bord waar bordjes opgehangen werden als je wedstrijd was afgelast. Op je fiets ging je erheen om te kijken of je wedstrijd door ging of niet. Als je team daar hing, baalde je. Dan ging je wedstrijd niet door.

Bouwactiviteiten werden uitgelicht en er werd gesproken hoe vroeger de bar werd beheerd. Ook de column uit de Vriendenband werd aangehaald, de dames privé. “Hierin las je de laatste nieuwtjes, maar je hoopte dat je er zelf niet in stond,” lacht Ton. “Ook de successen van de Heren 1 van de afgelopen 10 jaar hebben we uitgelicht met als hoogtepunt de promotie naar de 2e klasse. We haalden de verlenging en uiteindelijk wonnen we met strafschoppen. Toen heb ik hier en daar wel een traantje gezien. Velen vonden het mooi dat ze dit nog mochten meemaken bij hun club. RVC’33 is zoveel meer dan een voetbalclub, dat bewijst dit maar weer.”

Het laatste blok bestond uit de leukste activiteiten die georganiseerd zijn. Een van de bijzondere activiteiten blijft de jaarlijkse reis naar Turnov in Tsjechië. “De jeugd onder 15 jaar gaat dan een week op reis om te voetballen, Praag te bezoeken en natuurlijk de geschonken boom van Reeuwijk op het grote plein in Turnov te bekijken. Dit is echt een geweldige reis.” Daarnaast organiseert RVC’33 onder andere een jeugdkamp voor pupillen, de familiedagen en de RVC Awards.

Maatschappelijk belang

Er zijn drie onderdelen waar Ton trots op is. Het eerste is de fantastische sfeer en cultuur van de club. “RVC is meer dan een voetbalvereniging. Het is maatschappelijk belangrijk voor het dorp. Iedereen heeft het naar zijn zin en draagt zijn of haar steentje bij. Iedere club is speciaal op zijn eigen manier en bij ons is dat op deze manier. Niet alleen de kinderen, maar ook de ouders zijn onderdeel van de club.” 

Het tweede onderdeel is de combinatie van prestatie en recreatie. “Met het eerste team spelen we op een mooi niveau, maar er zijn ook heel veel pupillen en junioren die voor hun lol voetballen. Ze krijgen daarbij alle faciliteiten die ze nodig hebben om hun hobby te beoefenen. Iedereen mag hier doen wat ze graag willen en ik vind het prachtig dat we ze dit kunnen bieden.”

Het derde is de grote vrouwenafdeling die RVC’33 rijk is. Er zijn ongeveer 200 leden die vrouw zijn. Dat betekent dat een derde van alle leden vrouw of meisje is. “We zien zelfs bij de jongste jeugd dat er meer meiden zijn dan jongens. Het groeit en dat maakt het ook steeds leuker voor de meiden.”

Jubileumactiviteiten

De komende tijd worden er nog een aantal activiteiten georganiseerd bij de club, zoals een activiteit voor pupillen, lasergamen voor junioren en een kleedkamerfeest. Daarnaast is er een jubileumshirt ontworpen. “Die wil je gewoon hebben. Dat is een mooi shirt als aandenken van dit jubileumjaar.” 

Deze activiteiten worden gesteund door ongeveer 45 sponsoren. Een daarvan is Vergeer Holland, die al 40 jaar hoofdsponsor is. “Van sommige sponsoren krijgen we een bedrag en zeggen daarbij dat we wat leuks met het geld mogen doen voor ons jubileumjaar. Dat vind ik bijzonder. Dat een ondernemer, zonder eigen belang, ons geld schenkt voor ons jubileum.”

Energieneutraal

De afgelopen jaren is er hard gewerkt om het complex te verduurzamen. Deze is energieneutraal. Er wordt meer terug geleverd dan dat er verbruikt wordt. Bijna het hele complex is vernieuwd, van de velden tot de kleedkamers. Het komende jaar worden de laatste verbeteringen aangepakt, zoals de bar. 

Op bestuurlijk vlak is Ton in gesprek geweest met de gemeente over de contracten voor buitenverenigingen. “We zijn tevreden met de uitkomst van dit traject,” legt Ton uit. “We hopen alleen dat de competitie niet volledig naar de zaterdag wordt verplaatst. Zo komt de volledige zwaarte van de wedstrijden op zaterdag te liggen en is het stil op zondag of vrijdagavond op de velden. Je kan er zoveel mee, maar op deze manier worden we beperkt. Ik hoop dat we in de toekomst hier met andere clubs in de regio en de gemeenten een oplossing voor kunnen vinden.

Vrijwilligers hoeksteen van de club

Als laatste benadrukt Ton dat de vrijwilligers van belang zijn voor de club. “Je draait volledig op vrijwilligers. Van bardienst tot voorzitter, iedereen is vrijwilliger. We mogen niet klagen met alle hulp die we krijgen, maar we hopen altijd dat er meer leden of niet-leden komen helpen. Vrijwilligers zijn de hoeksteen van onze club.”

Beeld: Letty Blanken