Afbeelding

Ruim een jaar in de raad - mijn geleerde lessen

Algemeen Politici aan het woord

Als historicus kijk ik graag terug en haal ik lessen uit het verleden. Mijn eerste motie werd in de raad ‘sympathiek’ gevonden, wat eigenlijk politiek jargon is voor ‘leuk, maar nee’. Een geleerde les. 

Afgelopen jaar richtte ik me op de Raadhuisweg-Zoutmansweg, veiligheid, armoede (door hoge energiekosten) en onderwijs. Ik nam deel aan fractie- en commissievergaderingen over diverse thema’s en besprak zaken in kleiner comité met inwoners van onze gemeente. Een belangrijke les die ik leerde is dat politiek een proces is, geen project. Neem bijvoorbeeld de Raadhuisweg-Zoutmansweg, die is nooit af en dat is goed en logisch. De tijd gaat door en onze gemeente verandert. Vroegere beelden tonen zwart-wit foto’s van paard en wagen, schuiten en zelfs een tram van Gouda naar Bodegraven. Tegenwoordig razen elektrische fietsen over de weg en zal het aantal en soort voertuigen blijven veranderen. Na gesprekken met de wethouder en collega’s concludeerden we dat er veel goed was en dat er ook ruimte was voor verbetering. Hoewel een oplevering een markeringspunt is, gaat de tijd door op weg naar het volgende streepje. We hebben vier jaar om onze gemeente te dienen, maar de tijd staat niet stil. Onze kernen evolueren. 

En dat brengt mij voor hier op de de laatste les die ik wil noemen en die gaat eigenlijk verder terug dan mijn raadslidmaatschap, maar heeft absoluut te maken met mijn werk ín onze gemeente. Als voorzitter van Stichting Zwembad de Fuut heb ik geleerd dat ‘samen’ het basisingrediënt is om tot iets moois, veiligs en eigentijds te komen en dat zie ik terug in de fractie, de Raad, het College, de ambtenaren en bovenal in de gesprekken met u.