Luna, Joaquin en Rubens van Brouwerij Reeuwijk. Beeld: Esther Koopman
Luna, Joaquin en Rubens van Brouwerij Reeuwijk. Beeld: Esther Koopman

Reeuwijks bier: “Een uit de hand gelopen hobby.”

Algemeen Agenda Cultuur Ondernemers

Vader en zoon Rubens en Joaquin Cano Fernández deelden hun liefde voor smaakvolle bieren en startten in 2018, samen met dochter en zus Luna in haar rol als marketeer, Brouwerij Reeuwijk op. Dat de zelf gebrouwen bieren succesvol zijn, blijkt uit de vele uren die de mannen in de keuken doorbrengen: “We komen tijd tekort.”

 door Esther Koopman

In de keuken van een pand aan de Edisonstraat staat het vol fusten, ingepakte bestellingen en lege bierflessen. Hier huisvest zich Brouwerij Reeuwijk, waar bierfanaten Rubens en Joaquin op ambachtelijke wijze hun tijd en aandacht geven aan het brouwen van bieren met verrassende smaken. “In de afgelopen jaren hebben we 28 soorten bier gemaakt, in Engelse en Amerikaanse, maar ook Belgische stijl, zoals tripel bier (een biersoort met alcoholpercentage tussen 7 en 10%). Omdat we het met de hand doen, is ons bier van goede kwaliteit.”

Rubens is altijd een liefhebber geweest van bier, maar dronk in eerste instantie vooral pils, de meest gedronken biersoort in Nederland. Na verloop van tijd ontdekte hij craftbeer, een andere benaming voor speciaal bier dat gebrouwen wordt in kleinere brouwerijen. “Ik vond de smaken interessant en lekker.” Samen met zijn zoon en dochter bezoekt Rubens regelmatig andere brouwerijen om inspiratie op te doen. In hun assortiment zijn inmiddels diverse bieren te vinden, zoals bier met donkere koffiesmaak of juist bier met een fruitige smaak.

Tijd

Iedere zondag brouwen vader en zoon een tank vol, zo’n 190 liter. Er gaat veel tijd zitten in het brouwproces; een flesje kan na een periode van 6 tot 8 weken pas gevuld worden met goed gebrouwen bier. Tijd is een terugkerend onderwerp van gesprek; voor de familie is de brouwerij niet hun enige werk en dat maakt dat er soms flink gepuzzeld wordt om te kunnen voldoen aan de vraag.

En vraag is er volop! Zowel slijterijen als horeca hebben interesse getoond in de Reeuwijkse bieren, die inmiddels op 9 plekken te verkrijgen zijn. 

Bierfestival

Om samen met andere liefhebbers te kunnen genieten van de bieren, organiseren Rubens, Joaquin en Luna op zaterdag 17 juni aanstaande het eerste Bierfestival in Reeuwijk. Tijdens dit festival in buurthuis Cheers aan de Buitenomweg 5 kunnen bierfanaten genieten van ongeveer 30 soorten speciaal bier, afkomstig uit 7 verschillende brouwerijen, waaronder 2 uit Spanje. Inspiratie voor het festival haalden vader, zoon en dochter uit het bezoeken van bierfestivals in Nederland en diverse andere landen. “Reeuwijk moet een bierfestival hebben, want het is goed als brouwerijen meer bekendheid krijgen en als we met elkaar kunnen genieten van goede bieren. Kom lekker bier drinken, het wordt gezellig!”, aldus Rubens.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de brouwerij: www.brouwerijreeuwijk.nl.

Twee smaakvolle, Reeuwijkse bieren. Beeld: Esther Koopman