V.l.n.r medewerkers Marieke van der Horst, Nadine Droog en Jaap Prins. Beeld: Hester Hage
V.l.n.r medewerkers Marieke van der Horst, Nadine Droog en Jaap Prins. Beeld: Hester Hage

Een plek waar je tot rust kan komen

Algemeen Human Interest

GOUDA - In een groot hoekhuis in de Korte Akkeren huist sinds kort een bijzondere bestemming: respijthuis de Koolmees. Het is een initiatief van Stichting Kernkracht; een plek waar volwassenen terecht kunnen die tijdelijk ondersteuning nodig hebben. Het respijthuis opende vorige week haar deuren.

Ervarings-deskundigen

In het respijthuis worden gasten begeleid door ervaringsdeskundigen, zoals Nadine Droog en Jaap Prins. Zij hebben zelf crises meegemaakt en kunnen daardoor op een andere manier contact maken. Jaap: “ We hebben een doorleefde ervaring, omdat we zelf te maken hebben gehad met uit balans zijn. Hulpverleners denken meer vanuit protocollen en regels, wij hebben veel vrije ruimte. We kijken hoe we kunnen aansluiten.” En dit wordt beaamd door Nadine. Zij maakte zelf een opname mee door onder andere depressies en PTSS. “Zo’n plek als dit had wat crisissen gescheeld, denk ik.” Daarom zette zij zich met ‘hart en ziel’ in om het huis op poten te zetten. Hier is het niet raar wat ik allemaal heb meegemaakt. En dat geldt ook voor onze toekomstige gasten.”

Echt contact maken

Door hun ervaring kunnen de hulpverleners echt contact maken met de gasten. “Luisteren, zonder oordeel of advies. Er zijn nog zoveel stappen die gezet kunnen worden voordat iemand in een crisis terechtkomt. Als je aan je innerlijke wereld woorden weet te geven, kan dat al helpen,” legt Jaap uit. “Dan is de weg die is ingezet naar een hulpvraag hopelijk niet meer nodig.” Ervaringsdeskundigen kunnen een voorbeeld zijn waar de gast zich aan kan optrekken.’

Mensen die het nodig hebben, kunnen zich zelf aanmelden. Gasten worden ze dus genoemd en geen cliënten. Een belangrijk onderscheid, legt Jaap uit, juist omdat er in dit huis gewerkt wordt vanuit ervaringsdeskundigheid. Ook ligt de invulling van een dag niet vast. ‘Er is alle ruimte voor de gasten om dat zelf te doen,’ vertelt Jaap. ‘Wij zijn er om gesprekken mee te voeren. Maar we proberen wel veel dingen samen te doen, we eten bijvoorbeeld samen en vragen gasten mee met boodschappen doen.’ Naast gesprekken en activiteiten biedt het respijthuis ook ruimte om tot rust te komen. 

Zelfredzaam

Verblijven in het respijthuis om even op adem te komen is mogelijk voor inwoners van Gouda en omstreken. Het is belangrijk dat gasten niet volledig in crises zitten en zelfredzaam zijn. Gasten moeten bijvoorbeeld zelf hun medicatie kunnen nemen en af en toe allen kunnen zijn. Na een aanmelding volgt een kennismakingsgesprek, een aanmelder kan vervolgens 1 tot 14 dagen bij de Koolmees verblijven.

Kijk voor meer informatie op www.kernkracht.nl/koolmees.