Mirjam van Blotenburg-Baas. Beeld: Henri Stolwijk
Mirjam van Blotenburg-Baas. Beeld: Henri Stolwijk

Crowdfunding voor Qwiek.up Hospice

Algemeen Human Interest

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Via een crowdfunding actie probeert de Reeuwijkse Mirjam van Blotenburg-Baas (54) geld in te zamelen voor de aanschaf van een zogenaamde Qwiek-up voor het Hospice Bodegraven-Reeuwijk. “Wij zijn ervan overtuigd dat dit van meerwaarde is voor al onze gasten,” aldus Mirjam, een van de tientallen vrijwilligsters in het hospice. Haar doel is 7.500 euro in te zamelen, begin deze week stond de teller al op ruim 4.300 euro.

door Henri Stolwijk

Een Qwiek.up is een instrument dat ondersteuning biedt aan zorgverleners: het biedt een zogenaamde ‘audiovisuele beleving tijdens zorgmomenten’, bedoeld om prikkels voor patiënten/cliënten te reguleren. De Qwiek-up kan verschillende belevingswerelden projecteren met bijpassende muziek.

Welbeschouwd is het instrument een technisch geavanceerde beamer die beelden kan tonen van bijvoorbeeld landschappen, dieren, een aquarium of persoonlijke foto’s en herinneringen. Daarbij wordt passende muziek afgespeeld.

Afleiden

Muziek en beeld leiden af tijdens onderzoeken, of het toedienen van medicatie, maar kunnen ook ‘gewoon’ een rustgevende situatie te creëren. Het instrument wordt in toenemende mate toegepast in ziekenhuizen, zorgcentra, geriatrische instellingen en dagcentra voor mensen met een verstandelijke beperking. 

Mirjam vertelt: ”Wij willen de Qwiek-up inzetten voor ontspanning en als prettige activiteit om waardevolle gesprekken op gang te brengen. Zo maken we zorgmomenten minder stressvol, we bieden een vorm van afleiding.”

Het apparaat is twee weken getest in het hospice, dat heeft zoveel positieve ervaringen opgeleverd dat tot de crowdfunding is besloten om de aanschaf mogelijk te maken.

Meer informatie op www.doneeractie.nl/helpt-u-mee-voor-onze-eigen-qwiek-up/-76654.

Belevingswereld gerealiseerd door Qwiek. Beeld: Qwiek