Tonny Plas (l) en Henk van de Hoef (r). Beeld: Patricia Filippo
Tonny Plas (l) en Henk van de Hoef (r). Beeld: Patricia Filippo

Een veilige omgeving voor leerlingen en leraren, dáár gaan we voor

Algemeen Human Interest

BODEGRAVEN- De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) trad in werking op 25 mei 2018; tien dagen daarvoor hebben Henk van de Hoef en Tonny Plas Privacy op School opgericht. 

Het bedrijf aan de Spoorlaan zorgt inmiddels voor de privacy van zo’n honderdtachtig schoolbesturen en -organisaties, waar ruim 2.000 scholen onder vallen en daarmee voor meer dan 400.000 leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. Privacy op School slaat de brug tussen de wensen van de school en hoe deze te AVG-technisch te realiseren zijn, zodat scholen minder kwetsbaar worden. Daarna volgt een bewustwordingsproces over het belang van de als ingewikkeld ervaren AVG en de risico’s wanneer deze niet nageleefd wordt, waarbij onder andere games worden ingezet. 

door Loes Kamer

“Er zijn allerlei situaties waarbij het mis kan gaan: een datalek bijvoorbeeld, is zó gebeurd” vertelt Henk van de Hoef. In verreweg de meeste gevallen is er sprake van een menselijke fout. In de top drie staan: een mailtje naar de verkeerde persoon sturen, een gestolen laptop en het klikken op phishing mails, waarmee een volledige leer- en werkomgeving kan worden gehackt. Wordt een datalek ontdekt, dan moet dit volgens de AVG binnen 72 uur gemeld worden om de schade te beperken. “De grootste winst is te behalen in het menselijk gedrag”, aldus Henk.

Social media

Een ander geval is het plaatsen van foto’s op social media. Kinderen kunnen in een kwetsbare positie komen wanneer een foto gemaakt op school op social media komt te staan, bijvoorbeeld wanneer een ouder of een derde partij absoluut niet mag weten waar een kind verblijft en zo’n foto op Facebook gemakkelijk een spoor kan vormen. “Veel scholen zijn onwetend in wat de AVG wel en niet toestaat en kiezen voor de veilige weg, waardoor helemaal geen foto’s of filmpjes meer gemaakt worden. Zo bestaat het risico dat kinderen opgroeien in een omgeving waarin ze angstig worden gemaakt om iets van zichzelf te laten zien; we moeten voorkomen dat we daarin doorslaan”.

De procedure volgens de AVG is dat ouders van kinderen bij de inschrijving op de school aangeven waar ze wel en niet toestemming voor geven. Als die toestemming er is mogen kinderen gewoon op de foto, die ook digitaal gedeeld mag worden. Jaarlijks moet de school deze toestemming door de ouders opnieuw laten bevestigen.

Zoekmachines zoals het Amerikaanse Google vallen niet onder de AVG, want deze is alleen op EER (Europese Economische Ruimte) landen van toepassing. Privacygevoelige informatie die op het internet beland, is daardoor niet of minder veilig. Om die reden hebben Nederland en Denemarken vorig jaar besloten dat Google tijdelijk niet, of slechts na strikte aanpassingen, gebruikt mag worden in een schoolomgeving. 

AVG-games

Aanvankelijk, bij het in werking treden van de AVG, werd Privacy op School gevraagd te ondersteunen bij het op orde krijgen van de administratie, zodat scholen aan de AVG zouden voldoen. Na anderhalf jaar veranderde dat: scholen zagen in dat deze wetgeving ook prima voldoet in een wereld waarin de complexiteit van de digitalisering hand over hand toeneemt. Daarnaast realiseerden besturen van scholen en - organisaties zich steeds meer een Functionaris Gegevensbescherming (FG) nodig te hebben om erop toe te zien dat de AVG nageleefd wordt. Henk: “Wij hebben meer dan twintig mensen in dienst en werken daarnaast nog met freelancers: in totaal 40 onderwijskundigen, juristen, informatiemanagers en privacy professionals. Scholen kunnen Privacy op School als een dienst inkopen, zodat de kosten voor een school relatief laag blijven. Ook ontwikkelen we bewustwordingsmaterialen zoals het AVG-teamspel, waarbij het schoolteam een schooldag naspeelt met allerlei herkenbare privacygevoelige situaties, om de bewustwording en de alertheid te vergroten. Ook kan het management- of bestuur een denkbeeldige hack nabootsen waarbij de schade zoveel mogelijk beperken centraal staat. Uiteindelijk draait het allemaal om het maken van doordachte keuzes.”