Was faciliteiten. Beeld: Stichting Nepal Nepal Trust
Was faciliteiten. Beeld: Stichting Nepal Nepal Trust

Nepal congres in het Evertshuis

Algemeen Agenda Cultuur

BODEGRAVEN - Een unieke Nepalese markt tijdens het jaarlijkse International Nepal Congress 2023 op zaterdag 27 mei in het Evertshuis. Een kleurrijke en smakelijke ervaring rond het congres waarvan de opbrengsten naar de Stichting Nepal gaan, die op gebied van onderwijs en gezondheidszorg de Nepalese bevolking ondersteunt. Niet alleen bij de markt, ook bij het congres bent u van harte welkom om zo een inkijkje te krijgen in het huidige Nepal.

door Marlien van Leeuwen

Maar eerst even de topo- en geografie opfrissen. Nepal, officieel de Federale Democratische Republiek Nepal, is een land in Azië, het ligt in het Himalayagebergte tussen India en China. Het hoogste land ter wereld met de wereldberoemde Mount Everest. Maar je wordt vooral betoverd door de kleurrijke cultuur, uitzonderlijke gastvrijheid en levensvreugde van de Nepalezen. En dat terwijl Nepal als het armste land van Zuid-Azië wordt beschouwd.

Schoolgeld voor toekomst kansen

Het land en de Nepalezen hebben Tessa de Waard van de Stichting Nepal geraakt. Eenmaal op dreef vertelt ze enthousiast over het land en de projecten van de Stichting Nepal. “De Nepalese cultuur is anders dan de onze,” begint Tessa het gesprek. “Uithuwelijken hoort ook bij de cultuur. In grote steden als Kathmandu is de trend uit liefde te trouwen al ingezet. Maar op het platteland is dat geen algemeen goed. Als vrouw ga je bij de familie van je man wonen. Stel dat hij komt te overlijden, dan hoor je als vrouw ook niet meer bij die familie. Datzelfde geldt voor je kinderen en daarmee sta je er als vrouw samen met je kinderen alleen voor. Het vinden van werk is uitzonderlijk moeilijk en hard. Als stichting betalen we het schoolgeld voor deze kinderen, zodat zij toch kansen voor de toekomst krijgen.

Maandverband 100% Girls

Wij bedenken de projecten niet, maar deze worden aan ons voorgelegd. Welke hulp kunnen wij bieden zodat de Nepalezen zelfstandig verder kunnen. Een deel van de bevolking leeft via oude tradities. Deze chaupadi traditie meent dat vrouwen en meisjes tijdens hun menstruatieperiode onrein zijn. Zij mogen dan niet aan het openbare leven deelnemen en worden afgezonderd. Soms zelfs in schuurtjes. Wat betekent dat ze van elke maand ongeveer een week niet naar school kunnen! Met het project 100% Girls geven we informatie aan (jonge) mannen over die periode. Leggen het lichamelijke nut ervan uit, zodat er begrip komt. Daarnaast benadrukken we het belang van wc’s en wasbakken bij de scholen, prullenbakken en kleine afvalovens. Stichting Nepal is in samenwerking met andere partners op zoek naar een maandverband wat zowel duurzaam genaaid is (maar door het vochtige en zomers buitengewoon warme klimaat minder hygiënisch) als een wegwerpvorm. In beide gevallen is de verbrandingsoven naast de meisjestoiletten van groot belang.”

Technische projecten

Ook andere organisaties zijn werkzaam in Nepal. Daarmee werkt Stichting Nepal samen. “We werken samen met onder andere Wilde Ganzen en Diyalo foundation. Uit die laatste komen projecten als waterfilters om de waterkwaliteit te meten en te optimaliseren. Hierin werken de Nepalezen samen met de TU Delft. Mobiele couveuses, zodat deze niet alleen in ziekenhuizen beschikbaar zijn maar ook in de bergen.”

Andere cultuur en geschiedenis

Je kunt niet stellen dat onze westerse cultuur opgebouwd in honderden jaren de enige juiste is. Daarom is de samenwerking vanuit het standpunt wat hebben zij nodig en hoe de Stichting Nepal hen hierin kan steunen een belangrijke zienswijze. Juist de diversiteit aan culturen maakt de wereld kleurrijk. Die zie je terug op de markt rondom het congres. Diverse kraampjes met authentieke Nepalese goederen, zoals handgemaakte souvenirs en sieraden. Een breed aanbod aan Nepalese boeken waarin de bijzondere cultuur beschreven wordt.

Food and Music

Twee ingrediënten waarmee je zintuigen direct in een andere cultuur zitten. En dus traditionele Nepalese muziek in het Evertshuis. En de foodtruck met heerlijk Nepalees eten. Voor de leukste foto’s is er zelfs een speciale Photobooth aanwezig.

Wilt u het congres zelf bijwonen? Kom dan om 09.30 naar het Evertshuis en schrijf u in.

Tessa de Waard in Nepal. Privéfoto
Meisje alleen aan het eten. Beeld: Prakash Singh
Voorlichting. Beeld: Stichting Nepal Nepal Trust