Dominee Adriaan Baas. Privébeeld
Dominee Adriaan Baas. Privébeeld

Mijn doel was Christenen klaarmaken voor de komst van Jezus

Algemeen Human Interest

Ds. Adriaan Baas na 39 jaar met emeritaat

BODEGRAVEN - Dominee Adriaan Baas, die sinds maart 2019 predikant is in de Hervormde Gemeente van Bodegraven-Nieuwerbrug, gaat 1 juli aanstaande met emeritaat. Hij heeft dan ruim 39 jaar het ambt mogen dienen en kijkt met grote dankbaarheid terug.

door Edith op de Woerd

Adriaan Baas heeft Zeeuwse wortels, maar verhuisde met zijn godvrezende ouders en vijf oudere broers en zusters naar Zeist, waar hij opgroeide. Al op jonge leeftijd had hij de wens om onderwijzer te worden, “maar al in mijn puberteit hoorde ik Gods Roep en kreeg ik een persoonlijke relatie met de Here God.” Aanvankelijk twijfelde Adriaan aan zijn vermogen om predikant te worden en koos dientengevolge toch voor opleiding tot onderwijzer in Gouda. Hier leerde hij zijn vrouw Mery kennen. Adriaan gaf na één jaar Pedagogische Academie alsnog toe aan de stem van God en startte aan de universiteit van Utrecht met de opleiding Theologie.

Carrière

Inmiddels getrouwd met Mery en al twee kinderen rijker begon Adriaan in 1984 zijn carrière als predikant. De eerste Gemeente die de dominee mocht dienen was Molenaarsgraaf. Behalve uit Molenaarsgraaf werd hij destijds door meerdere Gemeenten geroepen. Na 4 jaar predikant te zijn geweest in een Gemeente, mogen andere Gemeenten een beroep op je doen. En zo geschiedde. “Ik was blij verrast dat mijn roeping zo werd bevestigd. Ik werd steeds weer door God geroepen.”

Na Molenaarsgraaf volgde Wapenveld, Ermelo, IJsselmuiden-Grafhorst, Alblasserdam, Apeldoorn en Amstelveen-Buitenveldert. Met Bodegraven-Nieuwerbrug sluit Adriaan Baas zijn mooie carrière als ´herder en leraar` af.

Domineesvrouw

Mery heeft Adriaan altijd door dik en dun gesteund. “Ze had naast ons drukke gezin, inmiddels twee zoons en drie dochters, ook altijd nog haar eigen baan als onderwijzeres. Als ik gevolg gaf aan een roeping uit een andere gemeente, stond Mery te allen tijde achter mijn beslissing; Gods roeping. Ze gaf haar baan op, organiseerde de verhuizing en begeleidde onze kinderen naar hun nieuwe school.”

Als predikant mag je iedere week de preek voorbereiden. Dat ging Adriaan niet elke week even gemakkelijk af. “De gang naar mijn studeerkamer - soms was het een trap – noemde ik “de trap der zuchten”, want niet altijd vloeide de inkt gemakkelijk uit de pen. Zonder mijn vrouw had ik nooit aan mijn roeping gehoor kunnen geven.”

Hoogte- en dieptepunten

Over het dieptepunt in zijn ambtelijk leven de afgelopen 39 jaar is Adriaan duidelijk: “De ontkerkelijking. Wat hebben we nagelaten, waardoor zovelen (definitief) afhaken.” Het doet hem duidelijk verdriet. “In Bodegraven valt het gelukkig mee! Zondagmorgen zit de Dorpskerk nog vol en ook de avonddienst wordt uitstekend bezocht. Maar ons rijk rekenen moeten we nalaten!”

Hoogtepunten uit de carrière van dominee Baas zijn de zondagse diensten van Woord en Sacramenten: mensen tot Jezus leiden en hen bij Hem houden. Ook memoreert hij een asielzoeker die hij 25 jaar geleden enkele seizoenen onderwijs mocht geven en die afgelopen Pinksterdag (toch) belijdenis deed en gedoopt werd. “We moeten af van de grote getallen. Het is echt een wonder als een mens tot geloof en bekering komt.” Adriaan verwijst naar een gelijkenis van Jezus: “Stel dat je honderd schapen hebt, maar je raakt er één kwijt. Dan ga je dat ene schaap toch zoeken? Je laat de 99 andere schapen achter in het veld. En je gaat dat ene schaap zoeken totdat je het vindt. Als je het schaap gevonden hebt, dan ben je blij. En je draagt het op je schouders naar huis. Thuis roep je de buren en je vrienden. En je zegt: ‘Laten we feestvieren! Want ik heb het schaap gevonden dat ik kwijt was.’ Ja, zo is het ook met God in de hemel. Hij is heel blij met één mens die tot zijn Schepper weerkeert, zijn leven verandert. Meer nog dan met 99 die zich te goed of te christelijk vinden om zich daadwerkelijk te bekeren.” 

Of hij zijn doel bereikt heeft? “Dat is aan anderen om te beoordelen. Ten diepste is het God die mijn werk zal beoordelen.”

Bodegraven-Nieuwerbrug

Adriaan kijkt met dankbaarheid terug op zijn jaren in Bodegraven. Het eerste jaar was een jaar van aftasten, toen volgden helaas de coronajaren, waardoor verdiepen lastig bleek. Maar post-corona is hij dankbaar in gezondheid met emeritaat te gaan. “Dan kan ik eindelijk ook samen met mijn vrouw als hoorder de kerkdiensten bezoeken’ zij ging immers altijd ‘alleen’ ter kerke.”

Het echtpaar verhuist binnenkort naar Nunspeet. Dominee Baas gaat nog niet helemaal op zijn lauweren rusten. Hij wordt onder meer gastpredikant en gaat ook nog wat werk in een Gemeente te Zutphen verrichten. En hij gaat de tijd nemen om nog meer te genieten van kinderen en kleinkinderen.

Programma afscheid

Op 2 juni is er ’s avonds in de Dorpskerk om 19.00 uur een Evensong. Ds. Baas zal zelf de liturg zijn. Uitvoerenden zijn onder andere het koor Lobet den Herrn.
Deze Evensong is voor iedereen toegankelijk. Daarna is er in ’t Anker een afscheidsreceptie voor de gemeenteleden. Op zondagmiddag 4 juni vindt om 14.30 uur een afscheidsdienst plaats in de Dorpskerk.

‘De gang naar mijn studeer-kamer noemde ik soms “de trap der zuchten”, want niet altijd vloeide de inkt gemakkelijk’