Welkomstbord voor de lopers. Beeld: Stefanie Peters
Welkomstbord voor de lopers. Beeld: Stefanie Peters

Vervolg van voorpagina

Klimaatmars Extinction Rebellion door Reeuwijk

REEUWIJK-BRUG - Zaterdag 27 mei demonstreerde de actiegroep Extinction Rebellion (ER) voor de zevende keer op de A12. Met de demonstraties wil ER een einde maken aan alle fossiele subsidies. In de aanloop naar de demonstratie in Den Haag vond een mars plaats van Arnhem naar Den Haag. Er werd in etappes gelopen. Donderdag 25 mei liep de mars van Woerden naar Waddinxveen en deed men ook Reeuwijk aan. Een vijftigtal mensen deed hieraan mee. 

door Stefanie Peters


Aan de mars deden jong en oud mee. Het is een bont gezelschap. Jan uit Friesland was ook van de partij. Hij is van de landelijke organisatie en mede-organisator van de mars. “Er is een groeiende beweging die wil laten zien: ‘Jongens, er gebeurt niets.’ En de eisen zijn zo simpel. We geven geld aan Shell, KLM en Schiphol, waarmee de ongelofelijk vervuilende industrie in stand wordt gehouden. We vragen alleen: ‘Stop daarmee.’ En dat gebeurt niet, dus we blijven er aandacht voor vragen." 


De tijd van 'We bekijken het eens even, we gaan eens onderzoeken wat nog haalbaar is of niet' - die tijd is voorbij

Dat doet ER met deze mars, maar ook door afgelopen zaterdag voor de zevende keer de A12 te bezetten. De groep blijft dat net zo lang doen tot de overheid iets aan het probleem doet. "De tijd van ‘We bekijken het eens even, we gaan eens onderzoeken wat nog haalbaar is of niet’ - die tijd is voorbij. Het gaat nu echt helemaal fout. Er zijn al zoveel dingen kapot gegaan en steeds verder kapot aan het gaan. Bijvoorbeeld de boeren die uitgeknepen worden, terwijl dat de beste milieumensen zijn die er bestaan," zegt Jan. 


Voor zichzelf hoeft hij niet meer te doen, maar wel voor zijn kleinkinderen. "Tegen de tijd dat het hier en in Friesland onder water loopt lig ik de bloemetjes omhoog te drukken. Maar die kinderen zitten er mee. Nederlanders worden de eerste klimaatvluchtelingen van Europa.” 


Het schuurt

Ook de 74-jarige Francisco uit Gouda steunde de actie van ER en liep mee met de mars. Hij heeft zich zo’n twee maanden geleden bij ER Gouda aangesloten. Zaterdag ging hij ook als supporter mee naar Den Haag. Hij maakt zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering en de tijd die het kost om het aan te pakken. Hij kreeg steeds meer sympathie voor ER. “Ik heb niets tegen burgerlijke ongehoorzaamheid, zoals de blokkade van de A12. Soms is dat kennelijk nodig om iets duidelijk te maken. Het schuurt natuurlijk van alle kanten, maar omdat het schuurt, wordt het steeds duidelijker voor iedereen. Althans, dat hoop ik. We moeten echt iets doen, en stoppen met die fossiele subsidies is zo makkelijk. Dat moet gewoon snel gebeuren.” 


Francisco hoorde van deze mars en wilde een stukje meelopen, met nog een paar ER Gouda-mensen. Dit is zijn eerste actie als ER-sympathisant. “Ik ben 74 jaar. Ik kan achterover leunen en denken 'Het zal mijn tijd wel duren', maar ik wil gewoon dat er actie komt.”


Dat de ontevredenheid over het klimaatbeleid in Nederland groeit, is duidelijk voor Francisco. Bij de acties van ER doen steeds meer mensen mee. Wat Francisco tegen de borst stuit, is dat de economische belangen op de een of andere manier steeds voorrang krijgen en in zijn ogen bedrijven zoals Shell en KLM gespaard blijven. “Natuurlijk is geld belangrijk. We moeten wel leven. Maar we hebben het goed hier in Nederland. De rest van de wereld heeft straks nog veel meer last van de klimaatverandering. We moeten iets doen, ook voor hen!”


Fossielvrij statement

De mars was een aanloop naar de blokkade van de A12 in Den Haag zaterdag 27 mei. Corien liep de hele mars vanuit Arnhem naar Den Haag. Zij heeft de mars ook mede-georganiseerd. Voor haar was de mars ook een manier om in contact te komen met andere activisten. "Het blijkt voor veel mensen een manier om hun stem te laten horen voor het klimaat, zonder dat ze daarmee de grenzen van burgerlijke ongehoorzaamheid opzoeken. Deze mars is een volkomen legale manier. Lopen is ook nog eens een fossielvrij statement. Je hebt wel een voetafdruk, maar niet ten koste van het klimaat.”


Meer informatie over Extinction Rebellion vindt u op extinctionrebellion.nl.

Alle vlaggen op een rij: stop fossiele subsidies! Beeld: Stefanie Peters
Een kleurige stoet in Reeuwijk. Beeld: Stefanie Peters
Beeld: Stefanie Peters
Beeld: Stefanie Peters
Beeld: Stefanie Peters
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Beeld: Stefanie Peters
Alle vlaggen op een rij: stop fossiele subsidies! Beeld: Stefanie Peters
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Beeld: Stefanie Peters