Dahlia.
Dahlia. Foto: iBulb

Kleur tot ver in het najaar

LANDELIJK - Dahlia’s bloeien vanaf juli tot de eerste nachtvorst. Met hun maandenlange sierwaarde en veelheid aan kleuren geven ze een kwaliteitsimpuls aan het groen in de stad. Om er straks van te genieten, kunt u ze in deze periode planten. 

Biodiversiteit

De variatie in bloem- en bladkleur, hoogte en bloemvorm van dahlia’s is enorm. Veredelaars brengen regelmatig nieuwe variëteiten op de markt. Voor de openbare ruimte zijn vooral de compactere dahlia’s geschikt, zoals de enkelbloemige Mignon dahlia’s en de anemoonbloemige dahlia’s met halfgevulde bloemen. Dahlia’s met open hartjes zijn een goede keuze als biodiversiteit hoog op de agenda staat. Dankzij hun grote hoeveelheden stuifmeel en nectar zijn het sterren in het aantrekken van hommels, honingbijen en vlinders.


Combineren

Geschikte plaatsen voor een dahliabeplanting zijn onder meer parken, rotondes en plantvakken langs wegen. Voordeel van een beplanting met dahlia’s is dat deze snel dichtgroeit, waardoor onkruid weinig kans krijgt. Dahlia’s combineren goed met vaste planten, zoals siergrassen of Persicaria (Duizendknoop). Ook met andere soorten zomerbollen krijg je een mooi effect, zoals met Canna (Bloemriet), Eucomis (kKuiflelie) of Crocosmia (oude naam Montbretia). Lagere dahliasoorten zijn zeer geschikt voor bloembakken.


Planten en rooien

Plant de knollen na de laatste vorst. Elke grondsoort is geschikt, mits goed waterdoorlatend. Als de grond weinig voeding bevat, is het advies om bij te mesten met organische mest. Zet ze op een zonnige plaats voor een optimale groei en bloei. Plant de knollen zo diep dat de bovenkant een paar centimeter onder de grond zit. Maak groepen van één soort of zet verschillende soorten door elkaar. Rooi dahlia’s na de bloei en vervang ze door voorjaarsbloeiers, zodat het hele seizoen door een gevarieerd en kleurrijk beeld ontstaat.

Naam

Dahlia is inheems in Mexico. De plant werd in 1791 vernoemd naar de Zweed Andreas Dahl, een leerling van botanicus Carl Linnaeus.


Op www.bloembol.org staat veel informatie over bloembollen, voor zowel particulieren als professionals.

Dahlia.