Het Reeuwijkse Hout.
Het Reeuwijkse Hout. Foto: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk

Samen werken aan een rijkere natuur

PROVINCIE - De provincie Zuid-Holland heeft twee subsidieregelingen opengesteld voor bosuitbreiding en voor het leefgebied van icoonsoorten.  De regelingen zijn bedoeld om de natuur te versterken in de stad en in het landelijk gebied. Natuur maakt het leven gezonder, mooier en is belangrijk voor de leefbaarheid van onze provincie.

Een gezonde, biodiverse leefomgeving is van belang. Het vergroten en versterken van het leefgebied van inheemse planten, bomen en dieren in zowel landelijk als stedelijk gebied draagt bij aan het behoud van biodiversiteit, en ook aan het verbeteren van de leefomgeving voor mens en dier. Daarom zet de provincie in op het behouden, herstellen en vergroten van de biodiversiteit in Zuid-Holland.


Subsidie leefgebied

Om het behoud van de inheemse plant- en diersoorten in Zuid-Holland te stimuleren kan subsidie worden aangevraagd. De icoonsoorten staan bij deze regeling centraal. Dit zijn karakteristieke soorten voor de verschillende landschappen die Zuid-Holland kent. Als het leefgebied voor deze planten en dieren op orde is, ontstaat een gezonde natuur die in balans is. De natuur zorgt voor schone lucht, gezond voedsel en ontspanning.


U kunt subsidie aanvragen voor het verbeteren van het leefgebied van icoonsoorten, het aanleggen van landschapselementen of een voedselbos en het vergroten van de inheemse biodiversiteit op een boerenerf. Voor 2024 is in totaal 400.000 euro beschikbaar.


Subsidie voor realisatie van bos

Om bosaanleg in Zuid-Holland te stimuleren, is de subsidieregeling ‘Meer bos in Zuid-Holland' opgesteld. Het is zeer wenselijk dat meer bos wordt aangelegd om een bijdrage te leveren aan een biodivers, klimaatbestendig en recreatief aantrekkelijk Zuid-Holland. Aanvragen die in aanmerking komen zijn de realisatie van bos; functiewijziging van landbouwgrond naar natuur of bos in combinatie met de realisatie van bos door aanplant of spontane bosontwikkeling. Voor 2024 is in totaal 1.100.000 euro beschikbaar.

De subsidie voor realisatie van leefgebied icoonsoorten, landschapselementen en voedselbossen en de subsidie meer bos in Zuid-Holland' zijn terug te vinden op de website van de provincie Zuid-Holland.

De aanvraagperiode voor beide subsidieregelingen loopt tot en met 13 juni 2024. Wanneer na deze datum nog budget beschikbaar is, wordt de regeling nogmaals opengesteld van 2 september tot en met 1 november 2024.