Lou Harten
Lou Harten Foto: VVD

VVD scheurt, nieuwe partij opgericht

Algemeen

De ruzies binnen de VVD Bodegraven-Reeuwijk heeft tot een definitieve en ingrijpende scheuring geleid. Twee voormalige bestuursleden, Lou Harten (zie foto) en Willem Ginjaar, richten een lokale partij op, onder de naam Lokaal Liberaal Bodegraven-Reeuwijk.

In een persbericht stellen zij dat er te veel conflicten zijn: “Bij de lokale VVD is teveel onrust die om de 4 jaar escaleert en landelijk is de partij de liberale lijn kwijt geraakt. Het VVD-regiobestuur, waar VVD wethouder Inge Nieuwenhuizen deel van uit maakt, wil dat de VVD Bodegraven-Reeuwijk na de verkiezingen in de VVD Gouda opgaat en zo dus nog verder van onze inwoners komt te staan. Straks wordt in Gouda bepaald wat goed is voor de inwoners van onze gemeente en dat willen wij niet.”

Heftig conflict

Het opstappen van de twee, van wie Harten tot voor kort voorzitter was van de lokale afdeling en Ginjaar secretaris, volgt uit een heftig conflict binnen de partij. Daarbij werden raadsleden over en weer een gebrek aan integriteit en onbetrouwbaar gedrag verweten. Centraal daarin stond een dispuut over een concept-plan (Green Valley) van de lokale VVD om de financiële problemen van Bodegraven-Reeuwijk op te lossen met een drietrapsraket: het omvormen van onze gemeente tot een proeftuin voor nieuwe logistieke oplossingen en mobiliteit, het energieneutraal maken van de gemeente door de aanleg van zonnepanelen en het omzetten van de bestemming recreatiewoningen in permante bewoning.

Raadslid Dirk van de Acker verzette zich heftig tegen dit plan en betichtte de initiatiefnemers van ‘eigen belang’. Gesprekken brachten geen oplossing, waarna het VVD-bestuur en masse opstapte. De verwijten vlogen vervolgens over en weer.

Het Regiobestuur nam de taken over en trachtte de partijen bij elkaar te brengen. Op een drukgezochte ledenvergadering werd besloten dat het Regiobestuur aanblijft als bestuur voor de lokale afdeling, alleen wethouder Inge Nieuwenhuizen bleef daarbuiten om belangenverstrengeling te vermijden. 

Hoewel regiovoorzitter Christel Mourik, die dus ook de scepter zwaait in de lokale afdeling, oordeelde dat de gelederen gesloten zijn blijkt dat duidelijk niet het geval. Met Lou Harten en Willem Ginjaar stappen twee prominenten uit de partij, Harten heeft aangekondigd ook haar lidmaatschap van de VVD te beëindigen.

Harten: “Wij zijn er best wel van geschrokken dat het de bedoeling is de afdeling Bodegraven-Reeuwijk onder te brengen bij die van Gouda. Ik wil lokaal actief blijven. Vandaar dat wij nu het initiatief nemen om een herkenbaar lokaal liberaal geluid te vertolken. Wij denken te weten dat daar behoefte aan bestaat.”

De komende weken krijgt de nieuwe partij verder vorm. De statuten worden voorbereid en er volgt inschrijving bij de KvK. Ook worden sympathisanten gezocht en wordt gekeken naar een kandidatenlijst voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Of Harten en/of Ginjaar daar op staan hangt af van de ontwikkelingen. “Van mij hoeft dat niet per se,” aldus Harten.

Tekst: Henri Stolwijk