Landelijke Opschoondag 2024.
Landelijke Opschoondag 2024. Foto: Dorpsteam Reeuwijk-Dorp, Tempel en Buitengebied

Nieuws uit Dorp en Wijk

Algemeen Nieuws uit dorp en wijk

Dorpsteam Reeuwijk-Dorp, Tempel en buitengebied

Brugwegproblematiek

We hebben tijdens de vergadering van het Dorpsteam met de gemeente nogmaals onze zorgen geuit. Er is afgesproken dat we in samenwerking met het Reesveld2 comité, VORT en bewoners van de Reewal een rapport met aanvullende informatie voor de stuurgroep (wethouders en ambtenaren van beide gemeentes) aan onze wijkwethouder sturen. Hij zal de stuurgroep eerder bijeen roepen zodat ze deze informatie tot zich kunnen nemen voordat er verdere processtappen worden genomen. In juni is een presentatie voor de gemeenteraden van Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen over het resultaat van de onlangs gehouden verkeerstellingen. Tevens wordt aan de drie opties nog een vierde, een nul-variant (wat zijn de effecten als we niets doen of iets kleins), toegevoegd. Daarna gaat men beslissen hoe men verder gaat met besluitvorming en financiering.

Gevaarlijke situaties Tempeldijk

Het Dorpsteam heeft bij de gemeente aangegeven dat door de niet afgeronde werkzaamheden op de Tempeldijk het wegdek op sommige plaatsen heel slecht is. Er heeft zich al een aantal gevaarlijke situaties voorgedaan. De gemeente heeft geantwoord dat het asfalt van de Tempeldijk mislukt lijkt te zijn. Momenteel wordt het onderzocht in een laboratorium om na te gaan of het aan de kwaliteit voldoet. De verwachting van de gemeente is dat het asfalt (gedeeltelijk) hersteld moet worden door de aannemer. In verband met het broedseizoen en het naastgelegen weidevogelgebied kan dat pas in juni gebeuren. De gemeente ziet erop toe dat de aannemer losliggend grind beter verwijdert.

Mandeligheid

Het Dorpsteam heeft tijdens de vergadering met de gemeente nogmaals aangegeven problemen te verwachten bij het toepassen van mandeligheid bij bouwplannen. Ook zijn voorbeelden aangedragen waarbij dit verkeerd heeft uitgepakt. We hebben de gemeente gevraagd om, als men dit toch gaat toepassen, op zijn minst te zorgen voor beleid op dit gebied.


Resultaat opschoondagen

Ondanks dreigende wolken bleef het beide dagen tijdens het opschonen droog. Op de vrijdagmiddag gingen alle kinderen van onze basisschool De Bron op pad. Zij bleven veilig binnen de bebouwde kom en gingen er fanatiek tegen aan. Zelfs een pad werd levend uit een put bevrijd. De zakken kwamen goed gevuld terug bij de aanhangwagen. Zaterdagochtend gingen de volwassenen met 3 teams Tempel en het buitengebied in. Het hele gebied werd uitgekamd, maar de zakken kwamen matig gevuld terug. Teleurstellend? Absoluut niet. Een beter resultaat hadden we niet kunnen hebben. Trouwe opschoners hadden het werk al gedaan. Heerlijk dat we daardoor alle dagen van een schone omgeving kunnen genieten en niet alleen de dag na de Opschoondag. Bij deze willen we al die trouwe opschoners hartelijke bedanken. Jullie inzet wordt zeer gewaardeerd. Wil je ook opschoner worden of ben je dat al? Je kunt via de gemeente grijpstok, handschoenen, ring en/of zakken gratis krijgen. Je kunt het ook bestellen bij het dorpsteam via info@dorpsteamreeuwijkdorp.nl.

Wijkteam Bodegraven-Noord

Afgelopen week zijn wij uitgenodigd door de ontwikkelaar voor een presentatie van de plannen voor de Kerkstraat 20-24. Ook de buren waren hierbij aanwezig. Er zijn 5 appartementen gepland. 2 appartementen zijde Kerkstraat op de 1ste en 2de verdieping, en 3 appartementen aan de Rijnzijde op de 1ste, 2de en 3de verdieping. Gemiddelde oppervlakte appartementen ca. 130 m2. Op begane grond is aan de voorzijde (Kerkstraat) nog in een kleine winkelruimte voorzien, van ca. 30 m2. 8 parkeerplaatsen op straatniveau, op eigen terrein. Mooi plan dachten wij en wanneer het meezit snel uitvoerbaar. Komende week gaan wij over ons zeer lang lopende project Verkeersplan 2.0 spreken met onze ambtenaren. Onder andere het door de buurt gewenst omkeren van de rijrichting in de Kerkstaat staat op de agenda. Wij hopen dat er nog tijd overblijft om ook de andere punten zoals een parkeervergunningensysteem en het verbeteren van verkeerssituatie in de Kerkstraat, Brugstraat en Marktstraat te bespreken. Het terrassenseizoen is weer geopend. Enkele leden van ons wijkteam zijn bij de presentatie geweest van het overleg over de Bodegraafse Oude Rijnzone Visie. Er zijn verschillende participatiemogelijkheden geweest om hier aan bij te dragen. De aanwezigen geven aan dat Rijnhoek II ook daadwerkelijk een bedrijventerrein moet worden voor bedrijven en niet voor kantoorpanden/winkelcentra (geen detailhandel). Op de site van de gemeente kunt u meer informatie vinden. Google maar op Bodegraafse Oude Rijnzone. Enkele actieve bewoners hebben zorgen over de trage voortgang van woningbouwprojecten in het dorp. Een groot aantal van deze projecten/ locaties liggen in onze wijk. Zij hebben een website opgericht www.woningbouwbodegravenreeuwijk.nl. Wij als wijkteam ondersteunen dit, woningbouw is belangrijk om de wijk vitaal te houden. De wethouder heeft in een eerdere uitgave van KOBR proberen uit te leggen waarom het allemaal zolang duurt.  

Dorpsteam Reeuwijk-Brug

Zaterdag 23 maart was de jaarlijkse Landelijke Opschoondag. Daarover is al veel te lezen geweest in de KIJK. Ook in Reeuwijk-Brug is hard gewerkt. De exacte cijfers van hulp en opgehaald vuil zijn niet bekend. We weten wel dat de door ons team zelf georganiseerde opruimacties op de dag dat het mobiele Milieustation van Cyclus bij De Brug staat, overtroffen zijn. Dat voelt heel dubbel: enerzijds fantastisch dat er bereidheid was om mee te helpen; anderzijds dat er nog steeds veel blijkt weggegooid te worden buiten de afvalplekken. We denken er soms over om als team nog eens in de berm langs het fietspad vanaf de Randwegrotonde naar Bodegraven (rotonde onder de N11) te gaan opruimen. Die ligt regelmatig vol met zwerfvuil. Weggegooid door waarschijnlijk fietsers die bij de pomp of bij Mac Donalds wat lekkers hebben gehaald. De berm is in beheer bij de provincie, dus het is echt vrijwilligerswerk om de rommel op te ruimen. Maar wij fietsen er uit Reeuwijk-Brug er immers ook vaak langs en ergeren ons aan de rommel?! Er is een groep wandelaars die wil meehelpen en hoe meer ruimers hoe sneller het schoon is. 

We zijn al een aantal maanden bezig met de voorbereiding van een feestelijke oplevering van het opknappen van Reeuwijk-Brug West. Als gevolg van de renovatie van de Rietveldwoningen aan de Erasmusweg en omgeving is het werk aan de straten en beplanting uitgesteld. Maar we gaan nu volop van start met het organiseren van een buurtfeest voor alle buren van de Rietveld woningen. In de aanloop naar dat feest willen we graag, samen met de wijkbewoners nog andere activiteiten organiseren. Een idee is om te proberen nog wat meer aandacht te geven aan de ontwerper van de woningen: Gerrit Rietveld, de beroemde architect. Wil je meedenken en/of meehelpen om het één en ander te organiseren voor jezelf en je buren? Dan ben je van harte uitgenodigd op donderdag 25 april 20.00 uur in het Huis van Alles in de van Staverenstraat. Laat ons weten of je erbij wil zijn door een mailtje te sturen naar rietveldwoningen.reeuwijk@gmail.com. 

We hebben enkele maanden geleden ons opgegeven voor de actie 100 bomen voor 100 jaar van de Provincie, die om plekken vroeg waar bomen geplant kunnen worden. Wij hebben een aantal suggesties gedaan en daarvan is eentje overgebleven. Het grasveld rechts langs de Reeuwijkse Houtwal, vlak voor de toegang tot Landal. De plek is goed bereikbaar en er is door de provincie opdracht gegeven aan een aannemer om de boom te planten. We willen er graag een ‘evenementje’ van maken, maar weten nog niet wanneer de boom komt. We gaan uit van snel, want de langere dagen en warmer weer zorgen voor het snel uitlopen van het blad aan de boom. (Ver-)Planten kan dan niet meer. De komst van het warmere en drogere voorjaarsweer doet ons ook uitkijken naar het klaarmaken van de in te zaaien delen van het Treebordpark. De beplanting lijkt groen te gaan worden en het zaaien van de kruidenrijke grasmengsels wacht op het drogen van de grond. 

Dorpsteam Waarder

In onze gemeente loopt het initiatief om in ieder dorp (elektrische) deelauto’s te plaatsen. Dat is een goed plan vanwege de grote klimaatvoordelen. Maar het is ook goed voor de eigen portemonnee om de eigen (tweede) auto in te ruilen voor het gebruik van een deelauto. De deelauto is van een commerciële verhuurder, dus je hoeft er niet in te investeren, je betaalt geen belasting, verzekering en onderhoud. Met een abonnement heb je een gebruiksapp, waarmee je kunt reserveren en de auto kunt openen, de sleutel ligt dan in het dashbordkastje en je rijdt weg; je rekent af op de gebruiksduur. Aanbieders zoals bijvoorbeeld Greenwheels zijn bereid om de deelauto’s ook in Waarder te plaatsen als er genoeg belangstelling voor is. Zo’n vijf tot tien mensen is al genoeg om een start te maken. De ervaring leert dat dit daarna snel leidt tot meer gebruikers. De gemeente is ook bereid dit te steunen met een vaste plek voor de deelauto’s en de laadpalen. Nabij de Maxima locatie zou bijvoorbeeld een goede centrale plek zijn in het dorp. Wil je meedoen of meer informatie? Laat het dan weten aan de initiatiefnemers van de campagne via info@mijnklimaatpartij.nl.

Advertentie

Categorieën