Snollebollekes op Bruisend Reeuwijk 2019 (Archieffoto)
Snollebollekes op Bruisend Reeuwijk 2019 (Archieffoto) Foto: Jan van de Berg

‘Nog een laatste keer knallen’

Interview

REEUWIJK-BRUG - Na dit jaar is er geen Bruisend Reeuwijk meer, tenzij nieuwe enthousiastelingen opstaan om het te organiseren. Het bestuur van Stichting Volksvermaak vindt het ‘mooi geweest’ en stopt ermee. Ook Koningsnacht en Koningsdag zullen zij vanaf 2025 niet meer organiseren.

door Elly de Knikker

Voorzitter Rudi Otto liet afgelopen vrijdag 22 maart een klein bommetje vallen. De grote groep vrijwilligers kreeg toen te horen dat het na dit jaar stopt voor hem, Dennis van der Made, Eric Voskuil, Sven Verkleij en Sarah Amerom. “Het wordt steeds moeilijker om een gratis evenement als Bruisend te organiseren,” zegt Rudi ook tegen onze redactie. “Financieel is het niet meer haalbaar. Reken maar mee. Was je voorheen met 10 beveiligers klaar, nu heb je er 20 nodig. De stijging van de bierprijzen kunnen we niet allemaal doorberekenen. Daarnaast is de invoering van herbruikbare bekers ook niet zonder extra kosten gegaan.”

Frustratie

De kostenstijging is niet het enige waarom het bestuur het rigoureuze besluit heeft genomen. Tijdens het interview is af en toe flinke frustratie merkbaar. “Toen we startten bestond een vergunningaanvraag uit 3 A4’tjes die je 8 weken van tevoren indiende. Dit jaar moet de aanvraag al bijna een half jaar van tevoren zijn ingediend. Ik heb even geteld: het beslaat 23 A4’tjes - en dat is nog zonder verplichte bijlagen,” zegt Rudi die zo’n 30 uur per maand vrijwillig in touw is voor de feesten die de stichting organiseert. “Door de steeds hogere eisen die de gemeente stelt, bekruipt ons het gevoel dat het ons elk jaar weer moeilijker wordt gemaakt om een evenement te organiseren.”

‘Beste beslissing ooit’

Bestuurder Eric Voskuil was al betrokken bij Bruisend in het vorige bestuur. “Destijds haalden wij het feest van de Notaris d’Aumerielaan naar de Dunantlaan toe. ‘De beste beslissing ooit’ zei het gemeentebestuur destijds. Ze knepen ‘m best, stel je voor dat er op die smalle laan langs de Breevaart een calamiteit zou hebben plaatsgevonden. De Dunantlaan is een stuk beter bereikbaar voor hulpdiensten.” 

Voorafgaand aan de herinrichting van de Dunantlaan heeft het bestuur een avond of twee met de inrichter om tafel gezeten om hun input te geven. Tevergeefs. “Van al onze inbreng is niks terug te zien. Er staat een lantaarnpaal op de plek van het podium. De biggenruggen op het parkeerterrein waren weliswaar verdwenen, maar na verloop van tijd zijn er weer 3 teruggelegd. De groenstroken zijn anders aangepast dan wij besproken hebben, waardoor we ze niet goed kunnen beschermen - maar wel verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele schade.”

Het gesprek met de bestuurders op het gemeentehuis over een betere inrichting van het terrein heeft ook geen resultaat opgeleverd. De suggestie om een extra evenementaansluiting aan de schakelkast van Stedin toe te voegen werd als ‘te duur’ verworpen. Dennis van der Made snapt het niet: “Het zou drie aggregaten schelen en daarmee de geluidsoverlast voor de omwonenden reduceren. We werken vaak prima samen met de mensen op het gemeentehuis, maar op dit vlak geeft de gemeente gewoon niet thuis.”

Overlast

Overlast; het woord is gevallen. Dennis: “Ja, wij snappen best dat een aantal omwonenden niet blij is met ons. Al zolang wij Bruisend organiseren vragen we de gemeente om verplaatsing van het feest naar de Reeuwijkse Hout, waar het veel beter past. Een feest van deze omvang gaat gewoonweg niet op dit stukje. Dit jaar heeft winkeliersvereniging Miereakker zelfs een officieel bezwaar tegen onze plannen ingediend bij de gemeente. Zij claimen last te hebben van inkomstenderving. Ook zalencentrum De Brug kampt met dat probleem. We blijven met hen in gesprek, maar financiële compensatie kunnen wij hun ook niet bieden.” 

Dorpsfeest

De 4 heren en 1 dame van stichting Volksvermaak zijn niet ongevoelig voor kritiek. “Sommigen vertellen ons dat het feest geen dorpsfeest meer is. Het is te groot, zegt ook een aantal van onze sponsors.” Een feest als Bruisend is volgens de organisatie echter niet op kleinere schaal te organiseren. “Dat gaat financieel niet. Een gratis dorpsfeest zal daarom een ander type feest moeten worden dan dat Bruisend nu is. Je moet terug naar de basis: een klein podiumpje, lokale artiesten. Beetje een foodtruck-achtige setting,” zegt Rudi. Eric valt hem bij. “Dat hebben we ooit eens gehad, weet je nog, en het was onwijs gezellig.” “Zeker. Maar, dat gaan wíj´ niet organiseren,” zegt Rudi vastbesloten. “Ik kan zelf niet meer terugschakelen naar een kleinschaliger feest. Wij houden ervan om het groot aan te pakken.” Hetzelfde geldt voor Dennis: “Als wij besluiten om een confettikanon te plaatsen, dan zetten we er niet slechts 1 of 2 op het podium. Nee, dan poppen we het hele terrein vol.” 

De ambitie, de werklust en het organisatietalent van voornamelijk Rudi en Dennis samen met de inzet van medebestuurders en heel veel vrijwilligers maakt van Bruisend Reeuwijk een feest waar in de regio met bewondering naar wordt gekeken. Ook de artiesten zijn complimenteus over de professionele organisatie. “De artiesten vinden het geweldig om hier op te treden,” vertelt Rudi. “En ze verbazen zich erover dat het een gratis festival is. Met een line-up zoals wij dat hebben, is dat nergens meer gratis. Geen enkele organisatie krijgt dat voor elkaar. Wij dus vanaf volgend jaar ook niet meer. We zijn nu nog een gezonde stichting, zonder schulden, maar we teren de laatste jaren elk jaar meer op ons vermogen in. Dat houdt een keer op. En die keer is dus na Bruisend in 2024.”

Die laatste keer wordt, als het aan de stichting ligt, wel de ultieme afsluiter. Met Tino Martin op het podium hebben ze weer een topartiest geboekt. Het bestuur heeft nog meer in petto voor 30 en 31 augustus dit jaar. Zij kijken er al naar uit en hopen dat het publiek er samen met hen een mooi feest van gaat maken. “We gaan nog een laatste keer knallen.”

Wie gaat Koningsdag en Bruisend Reeuwijk in 2025 organiseren?

Het bestuur van Volksvermaak hoopt dat een nieuwe groep enthousiastelingen zich meldt om de feesten over te nemen. “Al zou dat om praktische redenen dan wel in een andere vorm moeten, kleinschaliger, meer dorps. We willen een nieuwe club mensen graag op weg helpen, dus wie zin heeft: meld je bij ons via e-mail of app. Onze gegevens vind je op de website. We willen onze kennis graag overdragen.”

Geluk gehad

Rudi Otto: “Wij hebben met sommige dingen ook wel een klein beetje geluk gehad. Wij boekten Mart Hoogkamer één jaar van tevoren, voor weinig. En op het moment dat hij bij ons optreedt, heeft hij een paar hits gehad. Zelfde met Snollebollekes. Die boekten wij voor een kwart van de prijs die ze hebben op het moment van optreden.” 

Ook dit jaar heeft de organisatie weer een gelukje doordat ze ver van tevoren boeken. Marco Schuitmaker, die straks met Koningsdag op het podium staat, is geboekt voor een fractie van de prijs die hij nu vraagt doordat hij na het boeken een paar succesvolle nummers uitbracht.”

Via Reeuwijk naar de Ziggo Dome: 

Tino Martin treedt op bij Bruisend Reeuwijk 2024

De headliner van Bruisend Reeuwijk op zaterdag is een artiest die met gemak op eigen kracht de Ziggo Dome uitverkoopt. Dat deed hij al vier keer en hij zal ook een paar weken na Bruisend 2024 weer voor een volle Ziggo Dome optreden: Tino Martin. De Haagse zanger, die twee keer de Edison popprijs won, heeft een aantal hits op zijn naam staan. Zijn samenwerking met Kris Kros Amsterdam heeft hem nog meer bekendheid opgeleverd.

Tino Martin komt naar Bruisend Reeuwijk!

Advertentie

Categorieën