Ideeën voor de Bodegraafse Oude Rijnzone, hier op het gebied van fijn wonen en werken.
Ideeën voor de Bodegraafse Oude Rijnzone, hier op het gebied van fijn wonen en werken. Foto: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Nog veel werk aan visie Bodegraafse Oude Rijnzone

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Tijdens de inspraakavond vorige week werd de eerste opzet van de visie oor de Bodegraafse Oude Rijnzone gepresenteerd aan onze lokale bestuurders. Het ontwikkelgebied ligt globaal tussen de spoorlijn en het bedrijventerrein Rijnhoek in het noorden en nadert in het oosten tot op enkele honderden meters fort Wierickerschans. Binnen het gebied ligt ook het centrum van Bodegraven, de bebouwing van Bodegraven-Noord en een deel van de Noordzijderpolder.

door Bert Verver

De eerste stappen om tot de visie te komen werden de afgelopen jaren gezet in bijeenkomsten met inwoners, organisaties en bedrijven en via online vragenlijsten en straatinterviews. Daarbij werd gewerkt in een aantal denkrichtingen: behoud van de landbouw; landschap en weids uitzicht; tegengaan van het woningtekort; ruimte voor bedrijvigheid en een groene, duurzame inrichting; en behoud van voorzieningen in het centrum.

Er werd vastgesteld dat de Bodegraafse Oude Rijnzonde een waardevol onderdeel is van het Groene Hart, maar dat de ruimte en de kwaliteiten daarvan onder druk staan. Bodem en water worden steeds belangrijker en de landbouwsector heeft dringend behoefte aan toekomstperspectief.

Daarom werden tien bouwstenen gepresenteerd voor de visie. Enerzijds omvatten deze aspecten die moeten zorgen voor een gezonde leefomgeving (zoals groen, natuur en open landschap), anderzijds moeten er voldoende voorzieningen zijn (wonen, ruimte voor (agrarische) ondernemers, energieopwekking en betere wandel- en fietsverbindingen).

Tijdens de presentatie ging projectmanager Gijsje Jacobs van adviesbureau Maakdestad nader in op de uitwerking van de aspecten, waarbij zij vooral aandacht vroeg voor de ontwikkeling aan de noordzijde van de Burgemeester Kremerweg. Daar liggen wensen om de aanwezige volkstuinen, het evenemententerrein, de VegaBoerderij en de moskee te versterken, maar voor dit gebied zijn ook wensen om er een groene rand van te maken. Aan de oostzijde van het gebied zal daarbij zowel ten noorden als ten zuiden van de Oude Rijn gekeken moeten worden naar de mogelijkheid voor nieuwbouw van woningen. Verder moet hier gewerkt worden aan de uitbreiding van het bedrijventerrein Rijnhoek richting Zwammerdam.

In de komende maanden wordt de eerste aanzet van de visie verder uitgewerkt, waarna de resultaten aan de politiek en aan de inwoners en betrokken organisaties wordt voorgelegd. De presentatie maakte echter duidelijk dat er nog heel wat water door de Oude Rijn moet gaan voordat de keuzes gemaakt kunnen worden, want de wensen en uitgangspunten die op tafel liggen zullen zeker niet overal allemaal kunnen worden gerealiseerd.

Storyhouse

Naast de presentatie over de Oude Rijnzone kregen de aanwezige commissie- en raadsleden nadere informatie over het zogenaamde ‘Storyhouse-concept’ dat waarschijnlijk een belangrijke onderdeel wordt van het nieuwe businessplan voor het Evertshuis. In een, voornamelijk Engelse, presentatie lieten de senior adviseur van de Koninklijke Bibliotheek Erik Boekesteijn en de gespecialiseerde interieurontwerpster Hanna Wehbeh aan de hand van een groot aantal voorbeelden vanuit de hele wereld zien welke mogelijkheden het concept biedt. Daarbij zaten ook beelden van CulturA&Zo in Nootdorp, een locatie die Hannah heeft ingericht en die al door verschillende lokale bestuurders is bezocht. De presentatie gaf indrukwekkende voorbeelden over zowel het multidisciplinaire ruimtegebruik als de inrichting, die sterk appelleert aan een ‘thuisgevoel’. 

De aanwezigen, met op de publieke tribune ook een aantal mensen die nauw betrokken zijn bij het Evertshuis, waren duidelijk onder de indruk van de mogelijkheden, maar in de informatieve vragen klonk ook de zorg door of het concept wel haalbaar was in een toch relatief kleine kern als Bodegraven en of er niet heel veel vrijwilligers nodig zijn om alle functies te runnen.

Advertentie

Categorieën