Logo kobr.nl
Ger Hukker voor zijn makelaarskantoor in Nieuwkoop
Ger Hukker voor zijn makelaarskantoor in Nieuwkoop (Foto: )

Ger Hukker van Drieman Makelaars over regionale huizenmarkt: "Stijging huizenprijzen nog niet ten einde"

Bodegraven-Reeuwijk -Voormalig NVM-voorzitter Ger Hukker voorziet op korte termijn in het jaar 2019 nog geen verandering op de huizenmarkt in het Groene Hart. De vraag blijft groot wat de prijs van de huizen verder doet stijgen, en de rente zal niet met grote sprongen omhoog gaan. Grootste aandacht van de overheden moet volgens hem uitgaan naar huisvesting voor starters en ouderen.

Ger Hukker is eigenaar van Drieman Garantiemakelaars met vestigingen in Bodegraven, Nieuwkoop, Leiderdorp, Alphen aan den Rijn en Woerden. Hij is bijna veertien jaar actief geweest voor de NVM, voluit de Nederlandse Vereniging van makelaars en Taxateurs van onroerende goederen. Van alle huizen die in Nederland worden verkocht, komt 80% tot stand via een NVM-makelaar. Hukker was van 2003 tot en met 2007 voorzitter van de vakgroep Wonen en werd in 2007 benoemd tot algemeen voorzitter van de NVM. Bij zijn afscheid als voorzitter in 2016 noemde minister Blok hem "een baken van rust in een woelige zee".

Economische crisis

De economische crisis die in 2008 begon, heeft de huizenmarkt een flinke knauw gegeven. Sinds die tijd is er veel veranderd. Ger Hukker: "In 2012 en 2013 zijn er door overheid maatregelen genomen om de woningmarkt weer aan te jagen." Zo is het eenvoudiger geworden voor (groot)ouders om bedragen van 50.000 tot 100.000 euro te schenken ten behoeve van de aankoop van een woning en is de overdrachtsbelasting gedaald van 6% naar 2%. De aflossingsvrije hypotheek werd afgeschaft en het werd minder eenvoudig om meer dan 100% van de waarde van het huis te lenen bij een hypotheekverstrekker.

De banken verleenden sinds de stimulerende maatregelen weer wat makkelijker een hypotheek. Het vertrouwen van de consument kwam voorzichtig terug en nu al 17 kwartalen op een rij stijgt de gemiddelde huizenprijs. Met alle gevolgen van dien: de markt raakt oververhit. Dat geldt voornamelijk voor de grote steden.

Groene Hart

Volgens Ger Hukker zijn de huizenprijzen in het Groene Hart, gemiddeld genomen, nog niet op het niveau van voordat de crisis uitbrak in 2008. Landelijk gezien ligt de gemiddelde huizenprijs nu ongeveer op de prijs van net voor de crisis (110%). In de grote (studenten)steden is de prijs gestegen naar 115-120% ten opzichte van 2008. Maar de overspannen huizenmarkt in de grote steden rondom het Groene Hart zorgt er nu wel voor dat potentiele huizenkopers verder gaan kijken. Hadden zij eerst nog interesse in bijvoorbeeld Haarlem en Amstelveen, nu kijken deze mensen verder, ook naar het Groene Hart. Ger Hukker: "Bij de eerste nieuwbouwplannen een aantal jaar geleden van Bodegraven, waren er voornamelijk geïnteresseerden uit Bodegraven. Bij de laatste informatieavonden, zien we belangstellenden van zelfs buiten het Groene Hart."

Woerden heeft niet veel geleden tijdens de crisis, oordeelt Hukker. Daar werd voldoende nieuw gebouwd en Woerden is altijd een aantrekkelijke plaats voor forensen geweest. "In Nieuwkoop stijgen de prijzen ook flink. Er zijn bijna geen huizen meer onder de 200.000 euro te koop. De gekte op de huizenmarkt spreidt zich als een olievlek over het land uit."

Hij ziet echt een belangrijke taak voor de overheid: gemeenten moeten erop toe zien samen met de woningcoöperaties dat er voldoende nieuwbouw wordt gepleegd en dan moet er speciaal aandacht worden besteed aan de starters en de ouderen die pas op latere leeftijd passende woonruimte zoeken.

Toekomst niet voorspelbaar

Ger Hukker spreekt uit ervaring als hij zegt: "Het is niet te voorspellen hoe de toekomst eruitziet. Een onvoorziene uitspraak of daad kan ervoor zorgen dat in één keer het vertrouwen verdwijnt. De rente zal waarschijnlijk het probleem niet zijn. De rente is zo laag, dat een kleine stijging geen grote gevolgen zal hebben."

Tekst en beeld : Edith Op de Woerd

Meer berichten