Afbeelding

BP-station bij entree Bodegraven krijgt tien meter hoge gasopslag

Algemeen

BODEGRAVEN

Het BP tankstation aan de entree van Bodegraven, op de kruising Goudseweg/Europaweg, aan de voet van de rotonde, wordt fors vergroot. Ook wordt aan de voorziening een tien meter hoge tankopslag voor LNG (Liquefied Natural Gas, oftewel vloeibaar aardgas) toegevoegd. Het tankstation, met alleen dieselpompen, wordt voorzien van een 5,35 meter hoge luifel. Er wordt gerekend dat dagelijks 100 vrachtwagens hier tanken. Het station is 24 uur per dag, zeven dagen in de week toegankelijk.

door Henri Stolwijk

De aanleg is inmiddels in volle gang. De behandeling van vergunningsaanvraag  heeft ruim vier jaar in beslag genomen. Onder meer de milieu- en veiligheidseisen zijn uitgebreid getoetst en in orde bevonden. Weliswaar bleek de aanvraag in strijd met het bestemmingsplan, want volgens het bestemmingsplan mag bijvoorbeeld niet hoger dan vier meter worden gebouwd. Binnen de regelgeving zijn afwijkingen toegestaan, daar is gebruik van gemaakt. De gemeenteraad heeft de plannen goedgekeurd.

LNG wordt steeds vaker benut door vrachtwagens, vanwege de milieuvoordelen t.o.v. diesel. Verwacht wordt dat deze ontwikkeling zich doorzet. Opslag van LNG vindt plaats in vloeibare toestand, waarbij onder meer door toepassing van vloeibare stikstof de temperatuur wordt verlaagd tot ongeveer -170 graden Celsius. 

Advertentie

Categorieën