Afbeelding

"Vorige week vrijdag zat hij hier nog"

Algemeen

Het plotselinge overlijden van Harry Dijkstra is in Driebruggen en Waarder hard aangekomen. Ie-dereen kende hem als 'Harry Piel', maar waaraan hij deze bijnaam te danken had, lijkt niemand meer te weten. Harry was een bourgondiër met een warm kloppend hart voor iedereen. Waar hij ook was, je zag hem altijd rondkijken of iedereen het naar zijn zin had. Als dat zo was, dan genoot Harry ook.

Ondernemer, verenigingsman, brandweerman, Harry was betrokken bij het dorp waar hij woonde. Zijn rol speelde hij het liefst op de achtergrond. Met zijn voeten gestoken in gele klompen maakte hij met iedereen een praatje. Harry was altijd bezig. En op zijn tijd een tikje warrig en maakte altijd bijzondere dingen mee. Veel van zijn tijd en energie stak hij in het helpen van anderen. Zorgen dat een ander plezier had, dat was Harry ten voeten uit. Zijn vrouw Ellie was al even zorgzaam. Zij bekommerde zich om Harry en toen Ellie ziek werd, keerden de rollen om. Vijf jaar lang verzorgde hij haar, tot zij negen maanden geleden overleed. Een verdrietige en eenzame periode brak aan. Langzaamaan begon Harry in de laatste weken de draad van zijn leven weer op te pakken.

Dick en Truus Zuidam spraken Harry vrijwel wekelijks en zij herinneren hem als iemand die kon genieten van gezelligheid, lekker eten en drinken. Truus: "In 2005 waren wij op een feestje in Utrecht waar een band mooie nummers speelde uit de jaren 60. Dick en Harry deelden hun liefde voor de zestiger jaren muziek en Amerikaanse auto's. Het idee werd geboren om een dag te gaan organiseren met muziek en oldtimers en dan het liefst voor de 'vergeten doelgroep': de senioren van Waarder en Driebruggen. De ouderen moesten achter de geraniums vandaan en een leuke dorpsdag hebben, vonden zij. Zo ontstond in 2006 Stichting Driebruggen Waarder Actief. De eer-ste zaterdag van juni is sindsdien uitgegroeid tot een begrip. Ondanks dat Harry al jaren niet meer in het bestuur zat, was hij altijd van de partij en bemoeide zich stiekem toch nog wel met de orga-nisatie. Vorige week vroeg hij nog of wij de deelnemerslijst voor de Oldtimerrit voor hem op wilden zoeken omdat hij deze rit dit jaar onder zijn hoede zou gaan nemen."

Ook bij de Reeuwijkse ondernemersvereniging ROV was Harry een graag geziene persoon. Hij was bij de oprichting betrokken als bestuurslid en wist veel ondernemers warm te krijgen voor de vereniging. Later nam hij plaats in de activiteitencommissie. Na een jaar afwezigheid was hij daar-voor weer opnieuw in touw. Gerda Kastelein, mede-lid van die commissie, herinnert zich Harry als een mensen-mens, enthousiast, vol humor, serieus als het moest, begaan met het lot van anderen en altijd bereid om een ander te helpen. "Harry had de gave om mensen bijeen te brengen, hij dacht altijd aan anderen en cijferde zichzelf daarbij weg."

Truus Zuidam: "Wat gaat Driebruggen deze grote man met zijn warme hart missen! Wij zijn heel dankbaar voor alles wat hij heeft gedaan en hopen en bidden dat Wolter, Elleke, Abel en Mischa de kracht krijgen om dit verlies te dragen."

Advertentie

Categorieën