Afbeelding

Roken hoort er niet meer bij

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - Iedereen weet wel dat roken slecht voor je is. Maar waarom wordt er dan nog gerookt op sportclubs? Dat is de gedachte die heerst bij Hockeyclub Reeuwijk-Bodegraven (HCRB). Vanaf aankomend seizoen is het gehele terrein rookvrij.

"Zien roken, doet roken," vertelt Annelies Boetes (46), secretaris van HCRB. "Als arts zie ik zo vaak de vreselijke gevolgen wanneer iemand jarenlang heeft gerookt. We willen met zijn allen ervoor zorgen dat kinderen niet gaan roken. Een rookvrije generatie dus."

Buitensport

HCRB is de eerste buitensportvereniging in de gemeente die geheel rookvrij wordt. Bij andere sportverenigingen mag je niet in de kantine roken of langs de sportvelden, maar er geldt (nog) geen algeheel verbod. Veel sportverenigingen zijn op dit moment aan het kijken of een geheel rookverbod bij hen gewenst is en of dit kan worden gerealiseerd. Bij binnensporten is het helder: In de Tabaks- en Rookwarenwet is opgenomen dat een rook­verbod geldt in onder andere overheidsgebouwen en in gebouwen in speciale sectoren van de maatschappij. Sportverenigingen vallen hier ook onder en er mag dus niet worden gerookt. Sportverenigingen kunnen bezoekers de mogelijkheid geven om binnen te roken. Daarvoor dient dan een speciale, goed afsluitbare rookruimte te worden ingericht.

Voor de kinderen

Annelies hockeyt sinds een jaar of tien. Ze was bijna elke dag bij de vereniging te vinden omdat haar man en zoons daar hockeyen. "Ik vind het spelletje erg leuk, maar vooral het leven eromheen. Het is absoluut een gezellige en actieve club." Over het roken op een sportvereniging zegt ze: "Het was vroeger heel normaal om te roken. Maar ik heb nooit die behoefte gevoeld." Erelid Wolter Duinker (59) is oud-penningmeester en hockeyt vanaf zijn zesde. "Ik woonde tegenover de hockeyvelden. Zien hockeyen, doet hockeyen," grapt hij. "Het initiatief om de hockeyclub rookvrij te maken, kwam van Piet Kersbergen, één van onze leden. Hij was een roker, maar nu hij kleinkinderen heeft die vaak rondlopen op de club, wil hij niet dat ze worden blootgesteld aan roken. Sinds de laatste Algemene ledenvergadering staat het vast: beide locaties van HCRB worden geheel rookvrij."

Er waren geen protestgeluiden vanuit de leden te horen. Iedereen vond het een puik plan. "Behalve een paar veteranen die op zondag hockeyen, zij vonden dat ze wel konden roken omdat er dan geen kinderen zijn. Maar er lopen hier altijd wel kinderen, dus het is een non-argument," vindt Wolters. Annelies valt hem bij. "Het gaat niet alleen om die kinderen, het is ook wat we uitstralen. Hockeyclub Reeuwijk-Bodegraven is echt een sportvereniging voor de hele familie. We hebben zo'n zevenhonderd leden, waarvan vijfhonderd jeugdigen."

Positieve groepsdruk

In de kantine en langs de velden mocht er al niet worden gerookt. "Maar wel op het terras. We worden geheel rookvrij vanaf de start van het nieuwe seizoen, dus vanaf 2 september tijdens het Volvo Hooftman Familietoernooi," vertelt Annelies.

"Mensen mogen nog wel roken - dat is hun eigen keuze - maar dan buiten het hek, een stukje vanaf de hoofdingang." Hoe ze dat gaan doen is duidelijk: bordjes ophangen die ze kregen van de Rookvrije Generatie. "En we gaan rokers op een vriendelijke manier aanspreken," zegt Wolter. "Daarnaast gaan we anderen aanmoedigen om elkaar op hun rookgedrag aan te spreken, ook bij e-sigaretten. We willen dat het normaal wordt om niet te roken. Bovendien hebben veel rokers een extra stimulans nodig om te stoppen. Maar rokers zijn wel hele gezellige mensen hoor."

Gezond bezig

"We zijn bij HCRB al een tijdje bezig om gezonder leven te stimuleren. Zo verkopen we sinds een week of drie fruit in de kantine," vertelt Annelies. Gezonder leven, valt daar ook geen alcohol schenken onder? "We willen niet te veel tegelijkertijd aanpakken, misschien worden we alcoholvrij in de toekomst." Degenen die willen hockeyen en daarna een sigaret opsteken, moeten dus na de zomer het terrein van de hockeyclub af. Dat glaasje rosé kan voorlopig nog.

Tekst en beeld: Sanne Lenselink

Goed voorbeeld 

HCRB hoopt dat andere sportverenigingen hun voorbeeld volgen. ìJoin us!,î roept Wolter. ìDe gemeente steunt ons initiatief, net als de KNHB.î Annelies weet de getallen uit haar hoofd op te noemen. ìOp dit moment is ÈÈn op de vijf hockeyverenigingen rookvrij, bij voetbalclubs is dat bijvoorbeeld minder. Waarom dat zo is, weet ik niet. Informatie, zoals een stappenplan, is heel makkelijk op te vragen via www.rookvrijegeneratie.nl.î

Advertentie

Categorieën