Afbeelding
Foto: Wim de Boevere

Leerlingen zien gevaren van landbouwverkeer

Algemeen

Driebruggen - Waarder - Landbouwvoertuigen kunnen een gevaar vormen voor fietsende (school)kinderen, zeker als zij zich niet voldoende bewust zijn van de risico's. Het algemene advies is: houd afstand van landbouwvoertuigen! Met dit verstandige advies zijn de leerlingen van de basisscholen De Lelie en De Wegwijzer in Driebruggen en de Prins Willem-Alexanderschool in Waarder vorige week vrijdag aan de slag gegaan.

Wethouder Inge Nieuwenhuizen met de portefeuille Verkeer was bij de start van de lesdag 'Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer (VOMOL)' aanwezig. Zij gaf aan blij te zijn met deze extra stappen om zowel de leerlingen van de basisscholen, maar ook de mbo-leerlingen van de landbouwopleiding meer bewustzijn voor de gevaren in het verkeer bij te brengen. Op het parkeerterrein voor WDS in Driebruggen waren, met welwillende medewerking van enkele betrokken bedrijven, enkele indrukwekkende en omvangrijke landbouwmachines samengebracht. Dit lesproject sluit tevens aan bij het fietsplan 'Meer en veiliger fietsen in Bodegraven-Reeuwijk'.

Het is van belang om weten hoe je als leerling of bestuurder van de zware voertuigen met de risico's kunt omgaan. Om die reden is in samenwerking met AOC, voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs voor natuur, groen, dieren en voeding en Cumula Nederland, specialisten in groen, grond en infra, het speciale VOMOL lesprogramma opgezet. Een lesprogramma waarbij instructeur/leerkracht Dick Wiltenburg van Groengrond Infra aan zowel de basisschoolleerlingen als leerlingen van het mbo Wellantcollege in Houten uitleg geeft. Hij laat zien hoe zij op de weg vanuit hun eigen zienswijze veilig kunnen omgaan met landbouwvoertuigen.

Landbouwverkeer kent zeer specifieke gevaren op de openbare weg:

  • De bestuurder zit hoog in de cabine en daardoor zijn er gedeeltes rondom zijn voertuig die hij/zij niet kan overzien. Een fietser of voetganger loopt in die dode hoek grotere kans op een ongeluk. Het is dus belangrijk om niet te dicht in de buurt van grote landbouwvoertuigen te komen.
  • Houd ook altijd voldoende afstand achter een landbouwvoertuig omdat, door de omvang, niet te overzien is wat er voor het voertuig gebeurt en het misschien plotseling moet remmen. Ook kan de bestuurder ervan niet goed zien wat er vlak (te dicht) achter hem rijdt.
  • Een landbouwvoertuig heeft bij het afslaan, vooral met een aanhanger, veel ruimte nodig om de bocht te kunnen maken. Het is goed om daar rekening mee te houden, voldoende ruimte te laten. Stap op de vaak smallere wegen als fietser af en wacht indien mogelijk even langs de kant van de weg of in de berm tot het grote en brede landbouwvoertuig of tractor is gepasseerd.

Tekst en beeld: Wim de Boevère

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertentie

Categorieën