Logo kobr.nl
Foto: Bert Verver

Echtpaar Koster-Hoonhout zestig jaar getrouwd

Reeuwijk - Karel Koster (83), geboren in Hekendorp, en de Goudse Henny Hoonhout (79) weten nog goed hoe zij elkaar voor het eerst zagen. "Voor ons was de Kleiweg destijds de plek om uit te gaan, er was daar altijd genoeg vertier met de vele kroegjes die er zaten. We kwamen elkaar tegen op de Kleiwegbrug," herinnert Henny zich. "De manier waarop Karel contact legde, was wel bijzonder. Nylons waren in die tijd nog schaars en duur, maar mijn vriendinnen droegen ze al wel. Ik had witte sokken aan, Karel zag dat en vroeg als binnenkomertje of ik nylons van hem wilde hebben.'' De opmaat naar het inmiddels 60-jarige huwelijk. Burgemeester Christiaan van der Kamp kwam afgelopen maandag het echtpaar Koster-Hoonhout daarmee feliciteren.

Na het eerste contact op de Kleiweg bleven Karel en Henny elkaar ontmoeten, al leek het in het begin een knipperlichtrelatie. Meestal spraken ze op zondagmiddag af, maar Karel moet eerlijk toegegeven dat hij soms wegbleef omdat hij met zijn broers moest klaverjassen. Na vijf jaar verkering werd er getrouwd. Via een boer waar Karel af en toe werkte kon er een huisje aan de Steinsedijk in Hekendorp worden betrokken. Met de broers van Karel werd het opgeknapt, hoewel ze, zoals het bruidspaar zegt 'geen cent te makken hadden'. De oudste zoon John werd daar geboren en later volgden nog Rob en Richard. In 1961 moesten ze het huisje uit. Maar omdat de gemeentegrens door het huis liep en de voordeur op Reeuwijks grondgebied lag, kwamen ze daar in aanmerking voor een woning. Karel werkte in die tijd bij de tapijtfabriek in Moordrecht en ging later voor korte tijd naar de RET in Rotterdam, voordat hij overstapte naar de Dienst Burger Bescherming (BB) waar hij magazijnmeester en onderhoudsmonteur was en later commandant verbindingen. Toen de BB werd opgeheven, werd hij melkcontroleur en kwam hij later in de zoetwarenbranche te werken. Henny deed huishoudelijk werk op verschillende adressen en werkte lange tijd in de Reehaven, de plek waar zij zich later gedurende vele jaren als vrijwilliger heeft ingezet.

Het wonen in Reeuwijk-Brug is het echtpaar altijd goed bevallen, mede omdat zij actief deelnemen aan het verenigingsleven. Karel reed in zijn jongere jaren voor de voetbal en zat in de carnavalsvereniging De Turftukkers. Evenals Henny werd hij later vrijwilliger in de Reehaven als 'oud-papierman' en mede-organisator bij het kaarten en koersbal. Nog steeds doen zij actief mee aan de activiteiten die door de seniorenvereniging worden georganiseerd. Daarvoor hoeven ze niet meer de deur uit, want sinds afgelopen zomer woont het echtpaar Koster tot hun grote tevredenheid in een mooie hoekwoning in de Ravenhorst, waar zij de dag voorafgaande aan de trouwdatum een gezellig feest hebben gevierd.

Tekst en beeld: Bert Verver

Meer berichten