Logo kobr.nl
De start voor de 200 meter Ice Swim
De start voor de 200 meter Ice Swim (Foto: Marijke Groot)

IJszwemmen is hot

Bodegraven-Reeuwijk - Afgelopen zaterdag vond de eerste Bodegraven Ice Swim plaats in de Reeuwijkse Plassen. Het evenement werd een groot succes. Bijna zeventig deelnemers waagden zich in het koude water van slechts 3,5 graden. Ook de buitenomstandigheden waren passend: het regende gestaag en het kwik kwam niet boven de vijf graden uit.

Er werd gezwommen op vijf verschillende afstanden, van 50 meter tot 1 kilometer. De minimum leeftijd voor deelname lag op 18 jaar. Toch waren er twee 17-jarige deelnemers, die dispensatie hebben vanwege hun talent: Sven Elfferich en Roel Janssen. Wethouder Dirk-Jan Knol (sport) toonde zich laaiend enthousiast bij aanvang van het evenement: "Het zou geweldig zijn als het lukt om ook het Open Nederlands Kampioenschap Open Water IJszwemmen naar Bodegraven-Reeuwijk te halen."

Vrijwilligers

Liefst vijftig vrijwilligers hielpen meer met het evenement. Medeorganisator Merel van Dijk: "Veel partijen hebben zich hiervoor, zoals de duikers van Duikvereniging Keep Smiling, EHBO-ers van het Rode Kruis Bodegraven, de beide artsen, tijdwaarnemers, juryleden en mensen die hebben op- en afgebouwd." De veiligheid van de deelnemers stond voorop, zo was er zelfs een AED geregeld. Alle deelnemers kregen een persoonlijke begeleider toegewezen, die met hen meeliep naar het water en na afloop terug naar de hersteltent. Daarna kon er zelfs gebruik worden gemaakt van een mobiele sauna. De personen die zich tot de eerste vijftig inschrijvers konden rekenen, vonden in hun goodie bag ook nog een mooie zwembril.

Trots

Arthur van Dijk, voorzitter Bodegraven Ice Swim, is trots op alle deelnemers, vrijwilligers en sponsoren: "We hadden tot een paar maanden geleden nooit durven dromen dat dit evenement in zo'n korte tijd zo succesvol zou kunnen worden neergezet." In 2017 besloten de Surfplas Ice Swimmers voor het eerst om het hele jaar door te zwemmen. Ze namen deel aan het Nederlands Kampioenschappen IJszwemmen, wat hen een mooie zilveren medaille opleverde. Zo ontstond het idee om zelf een evenement te organiseren in onze eigen gemeente. En dat is gelukt! De tweede editie van de Bodegraven Ice Swim staat al vast: zaterdag 1 februari 2020.

Tekst: Merel van Dijk en Ilse Höcker

Beeld: Marijke Groot

Meer berichten