Logo kobr.nl
Foto:

Fietsen voor stamceldonoren: De vierde verjaardag van Jaap 2.0

Reeuwijk - Maandag 17 juni was de vierde verjaardag van Jaap 2.0. In januari 2015 werd er leukemie bij Reeuwijker Jaap Meijvogel geconstateerd. Chemotherapie bleek hem niet te kunnen genezen. Om te overleven en genezen had hij daarom een stamceldonor nodig. En die is gevonden via Matchis! Jaap: "Na een stamceltransplantatie wil ik mij inzetten voor Matchis, zodat iedereen met leukemie een kans krijgt om te genezen!"

"Mijn hele leven heb ik aan sport gedaan, hardlopen en fietsen zijn mij grote hobby's. Het liefst een beetje extreem", vertelt Jaap. "Eind 2014 ging mijn conditie opeens hard achteruit. Na een bezoek aan de dokter werd bij mij in januari 2015 acute lymfatische leukemie (ALL) geconsateerd." Al na de eerste chemotherapie werd door de dokters de conclusie getrokken dat een stamceltransplantatie de enige redding zou zijn voor Jaap. "In eerste instantie werd gekeken of zijn zus een geschikte donor was. Toen die niet bleek te matchen, werd er gezocht naar een onbekende donor. De kans dat een donor een goede match is, is heel gering." Voor Jaap is er gelukkig een geschikte donor gevonden, maar er zijn ook mensen waarvoor geen donor gevonden wordt.

Omdat de kans op een match zo klein is, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich aanmelden als mogelijke donor. Mensen tussen de 18 en 35 jaar kunnen info vinden en zich aan melden via de website van Matchis. "Gelukkig was er voor mij een anonieme donor gevonden en kan ik weer genieten van het leven en mijn gezien, maar dit is voor lang niet iedereen het geval", vertelt Jaap.

Word stamceldonor

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die zich aanmelden als stamceldonor. De registratie van een donor brengt wel kosten met zich mee. Voor een deel verkrijgt Matchis de inkomsten via subsidies, maar financiële steun is nog steeds hard nodig. Elke nieuw geregistreerde donor kost 35 euro. Kosten die worden gemaakt voor registreren, testen en beheren van het donorbestand. De grootste kostenpost daarbij is de typering. Dit is het onderzoek in het laboratorium, om het soort stamcellen van de donor te bepalen. De donor neemt daarvoor met wattenstaafjes wangslijmvlies af. Ook stamceldonor worden? Meld je aan op www.matchis.nl.

Ik wil Jaap steunen

"Sporten doe ik nog steeds. Dus toen ik gevraagd werd om voor Matchis te fietsen en geld in te zamelen, heb ik direct 'ja' gezegd. Hoe meer donoren er zijn, hoe meer mensen de kans krijgen om, net als ik, te genezen." Zaterdag 22 juni 2019 zal Jaap daarom met een team van Matchis mee doen aan 'Bike my Day'. Een bijzondere wielertoertocht door het groene hart van gemeente Bernheze, waarbij deelnemers zich als team inschrijven om in estafettevorm zoveel mogelijk rondes van 11 kilometer af te leggen binnen 11 uur. Een sportieve strijd tussen de teams, maar een gezamenlijke strijd tegen kanker.

Het doel van Bike My Day 2019 is om met sponsoring en giften zoveel mogelijk geld op te halen voor Stichting Matchis. Elke euro van het door de teams opgehaalde sponsorgeld wordt vervolgens ingezet voor werving, typering en registratie van stamceldonoren, zodat er voor iedere patiënt een geschikte donor gevonden kan worden. Wilt u dit doel steunen? kijk dan op www.sterkvoormatchis.nl/actie/jaap-meijvogel.

www.matchis.nl

Meer berichten