Huismeester Wim Hendriks
Huismeester Wim Hendriks

Wim Hendriks, huismeester van Rijngaarde: "Ik vind in principe niks raar"

Algemeen

Bodegraven - Hij zit al klaar in de Mondriaanzaal van Rijngaarde: Wim Hendriks, de huismeester van onder andere het seniorencomplex Rijngaarde. Wim werkt voor Mozaïek Wonen uit Gouda. Naast Rijngaarde heeft Wim nog drie locaties in Gouda onder zijn hoede.

Wim Hendriks: "Eén van de motto's van Mozaïek Wonen is op de stoel van de huurder te gaan zitten. Dat doe ik al jaren. Proberen te steunen in de dingen waar bewoners tegenaan lopen. Soms is dat ook een nee. Ik wil vooral duidelijk zijn. Zo weten bewoners waar ze aan toe zijn. Op dinsdag en donderdag ben ik in Rijngaarde aanwezig. Dat is niet voldoende, maar ik ben wel vijf dagen per week per telefoon of mail bereikbaar. Gelukkig kan ik flexibel zijn, mede omdat ik zelf in Bodegraven woon."

Laagdrempelig

Wat doet een huismeester zoal? Wim: "Alles met betrekking tot de woning valt eronder. Toch zit niet alles in mijn takenpakket. Ik ga niet zelf aan de slag, maar rapporteer en coördineer de werkzaamheden. De contacten met de schoonmaak en de verbouwing horen er ook bij. Met nieuwe bewoners maak ik een praatje en vraag naar de sociale contacten. Het beleid dat we langer zelfstandig moeten blijven wonen, is niet op iedereen toepasbaar. Ga maar een lampje vervangen als je in de 90 bent en achter een rollator loopt. Dan geef ik aan dat we twee flatconciërges hebben: Arie en Frits, onze klusjesmannen. Er zijn bewoners die alles zelf doen, maar er zijn er ook die gemakzuchtig zijn. Ik probeer met iedereen een prettige verhouding aan te gaan (en te houden). De één spreek ik aan met 'mevrouw', de ander met 'hey Truus'. Ik wil vooral laagdrempelig zijn zodat de bewoners zich thuis voelen.'' Ook voor de gemeente is Wim het aanspreekpunt; hij weet tenslotte wat er allemaal speelt in Rijngaarde.

Klagers

De senioren komen snel met opmerkingen en klachten als iets hen stoort. "Eigenlijk vind ik in principe niks raar. Ik probeer mij zoveel mogelijk dienstverlenend op te stellen. Mij te verplaatsen in die ander. Ik noem het geen klagers. Bewoners ervaren dingen en hebben soms terecht een klacht. Ik ben ervoor om dat met hen te delen. Er zijn altijd meerdere kanten aan het verhaal. Ik heb niet overal grip op, bijvoorbeeld bij de bouwcombinatie staat niet iemand met zijn koffertje klaar om direct de problemen op te komen lossen."

Over twintig jaar

"Hoe ik over twintig jaar ben? Hoe het is om 's ochtends al uit te kijken naar de avond? De bewoners zitten hier 24 uur per dag, zeven dagen in de week. In de hectiek van onze dag zien wij die bepaalde vlek niet eens, maar zij kijken er de hele dag naar. Dan wordt die vanzelf groter. Zo probeer ik het altijd te bekijken; positief realistisch."

Vaste klanten

''Het is hier zelfstandig wonen. De bewoners moeten zelf in beweging blijven. Maar je weet niet wat er achter iedere voordeur gaande is. Daarom loop ik bij sommigen extra langs; is hij of zij er nog? Als ik weet dat iemand altijd zijn vuilniszak buiten zet en deze staat er nog steeds, dan steek ik mijn hoofd even om de deur. Er zijn betrokken bewoners die meedenken, dat vind ik prettig, wat ik zei: ik ben er maar acht uur per week, zij de hele week."

Schoon, heel en veilig

Mozaïek Wonen streeft ernaar om haar woningen schoon, heel en netjes te houden. Daar hoort ook de afvalstroom bij. De groencontainers; er zijn er te weinig. "De wijk hierachter wil nog wel eens hun afval bij ons lozen. Dat hoort natuurlijk niet. Als oudere achter een rollator kun je geen vuil opruimen wat naast de containers ligt. Dan doe ik dat zelf even met een prikstok. Of ik maak er een melding van bij de gemeente via de app buitenbeter of de gemeente app."

Bos met sleutels

Dan krijgt Wim een bos met sleutels aangereikt. In de achterdeur die naar de Mondriaanzaal leidt, zit een nieuwe cilinder. Het is natuurlijk niet handig als de bewoners van het nieuwe Rijngaarde er weer een sleutel bij krijgen. Aan Wim de taak om alle ingangen toegankelijk te maken met dezelfde sleutel.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Zelfstandig boodschappen doen is een groot goed

De heer van Rijn staat met zijn rijdende winkel twee keer per week bij de ingang van Rijngaarde. Na de verbouwing van de Rijngaarde was er geen ruimte meer voor de rijdende winkel bij de ingang. De winkel verplaatste naar een plek aan de weg. Deze kleine ingreep had grote gevolgen voor vele bewoners. Hierdoor was het voor sommige bewoners niet meer mogelijk om zelfstandig boodschappen te doen. De bewoners van Rijngaarde hebben na deze verandering een handtekeningenactie georganiseerd. Met succes, want de rijdende winkel mocht afgelopen vrijdag weer op de stoep voor de ingang van Rijngaarde staan.

Zwerfafval bij Rijngaarde, een doorn in het oog van de bewoners

Advertentie

Categorieën