Afbeelding

Palingproeverij aan de plas

Algemeen

SLUIPWIJK – Wie op een rustige herfstdag een wandelingetje of fietstochtje maakt langs de Ravensbergse Plas, passeert ongetwijfeld de kraam van Albert Boom. Coronamaatregelen hebben het aan de man brengen van de vruchten van lokale jacht en visserij via jaarmarkten en braderieën onmogelijk gemaakt. Albert heeft echter een manier gevonden om toch zoveel mogelijk mensen te laten genieten van deze eerlijke, biologische en duurzame voedselbron.

De karakteristieke geur van de rookkast is al vanaf tientallen meters ver te ruiken en brengt je als vanzelf naar de bocht in de Oudeweg ter hoogte van nummer 110, waar Albert te vinden is. “In mei ben ik hiermee begonnen. In principe sta ik hier iedere zaterdag en zondag als het een beetje behoorlijk fiets- en wandelweer is. Over belangstelling heb ik niet te klagen, de mensen komen af en aan,” vertelt hij.

Jacht als beheermaatregel
Geheel coronaproof deelt hij bakjes uit met wat er ook maar op de bakplaat ligt of van de snijpank komt: gemarineerde en gebakken stukjes eendenborst, gerookte palingfilet, maar ook worst van hertenvlees of wild zwijn. “De paling komt uit de Ravensbergse Plas en wordt gevangen door een vriend van mij die hier woont. Het palingseizoen is per 1 september gesloten, maar deze paling wordt vers gehouden in een bun met zuurstoftoevoer.”

Het waterwild is geschoten in Reeuwijk, Waddinxveen of elders in het Groene Hart. Jagers zijn echte natuurkenners en voelen zich onderdeel van, maar ook verantwoordelijk voor de natuur. Samen met de overheid (gemeente en provincie) en met de boeren, die hen inschakelen als zij bijvoorbeeld overlast hebben van ganzen, helpen de jagers de flora- en faunastand op peil te houden en de biodiversiteit te bevorderen.

Oogst uit de natuur
Bij Albert kunnen passanten een broodje afnemen belegd met een van de heerlijkheden die hij bij zich heeft om ter plekke te consumeren. Je kunt ook een bestelling doen, die in Reeuwijk gratis wordt thuisbezorgd. “We bieden dit aan tegen heel redelijke prijzen, omdat we mensen graag kennis willen laten maken met wat wij ‘oogsten’, zoals dat heet. De dieren hebben een mooi leven gehad in de vrije natuur, het vlees is gezond en vers en heeft een malse, rijke smaak met vele bereidingsmogelijkheden. Als jagers hebben wij goede contacten met collega-jagers uit het oosten van het land, zodat we ook producten als wild zwijn, hert en ree kunnen aanbieden.”

Albert vertelt bevlogen over de producten die hij te bieden heeft en hun herkomst en geeft allerlei adviezen over de bereiding, recepten, serveertips, enzovoorts. Al met al heeft hij zo op inventieve wijze een methode gevonden om deze bijzondere, duurzame voedselbron uit de regio ook in coronatijd op verantwoorde wijze te vermarkten. Voor meer informatie kunt u een email sturen naar wilduitderegio@gmail.com of telefonisch contact opnemen via tel. 06-10289428.

Tekst en beeld: Loes Kamer

Advertentie

Categorieën