Afbeelding

The Masked Singer Reedeurp liveshow: spannend tot het laatste moment

Algemeen

REEUWIJK-DORP - In dit coronajaar, waar alle zo vanzelfsprekende activiteiten anders ingevuld moeten worden, organiseerde het bestuur van carnavalsvereniging De Reedeurpenarren als alternatief voor de thema-avond de Reedeurpse variant van het tv-programma The Masked Singer.

The Masked Singer Reedeurp zou een liveshow via Zoom worden op zaterdagavond 23 januari, maar de planning was onzeker door het ingaan van de avondklok. Tijdens de persconferentie van woensdag 20 januari gaf de demissionaire minister-president aan dat die per 23 januari in zou gaan. De dag erna werd er nog over gestemd. Maar de avondklok werd een feit, waardoor op het laatst alles nog omgezet moest worden. Geen live uitzending via Zoom. Geen interactie tussen de kijkers en presentatoren president Daan van Leeuwen en vorst Raymon van Dijk. Staand voor een green screen zonder toehoorders werd de presentatie op vrijdag opgenomen; presenteren zonder sfeer van het publiek, zoiets als fietsen zonder trappers.

Alles ontstaat met een idee
Een van de voormalige prinsen, Prins Sander van Nieuwdeurp, kwam met het idee voor The Masked Singer Reedeurp. Het bestuur was voor. De zangers die onder die maskers schuil moesten gaan, waren ook gelijk bereid om mee te werken. En de licht- en geluidsmannen Rick van Noort en Raimo Dost wilden hun technische breinen en apparatuur graag voor dit evenement inzetten. Zo werd het idee uitgewerkt. Het werd niet des carnavals met veel mensen en ongein op de set, maar klinisch en digitaal. Volgens de coronaregels kwam elke zanger op een ander tijdstip. Ergens zag je dat terug bij alle deelnemers. Het stond toch wat verloren zo in hun uppie voor zo’n green screen zonder de uitbundige aanmoedigingen van het publiek.

Voor elke deelnemer was twee uur aan opnames ingepland. Het geluid werd later ingesproken en gezongen, want vanachter zo’n masker kun je natuurlijk niets goed verstaan. Dus stonden de papegaai, de dinosaurus, de poes, de rat, de ezel en de buldog ook maar een beetje te wapperen met hun handen tijdens de opnames voor dat groene scherm.

Toch waren er ook tijdens zo’n klinisch gebeuren bloopers bij het inzingen. Bij sommigen ging alles in één keer perfect, bij anderen moest het wat vaker opnieuw. En als het eenmaal verkeerd gaat... dan doet de slappe lach ook enthousiast mee! Zo moest het achtergrondkoortje Daan en Raymon hun tekst verschillende keren opnieuw inzingen. De tekst, ‘oe’ of ‘aaa’, was niet direct van hoog literair niveau, maar de timing viel niet mee! Uiteindelijk zijn al die opnames van zowel geluid als beeld door Raimo Dost aan elkaar geknoopt. Wat een enorm werk moet dat geweest zijn! En alles werd mede mogelijk gemaakt door de technische apparatuur en kwaliteiten van Rick van Noort.

Kan niet missen
De avond startte met een duo van de Poes en Rat. De Poes had een lied bedacht dat qua tekst hier en daar op het Reeuwijkse was aangepast. Het lied moest als duo worden ingezongen. Maar ja, wie zou dat met haar willen doen? Nu is de poes er één van een tweeling, dus wat de organisatie betreft lag de andere helft van het duo voor de hand. De Poes twijfelde of ze haar broer zover zou krijgen, maar nog voor de vraag gesteld was, had deze Rat al ingestemd. Zo zongen Yvon en Patrick Huisman als Poes en Rat hun duet.

Dankzij het introductiefilmpje met hints als ‘hij brengt jongeren op het rechte pad’, ‘de oerknal van Reesveld’ en ‘de appel valt hier niet ver van de boom’ konden vele Reedeurpers de identiteit van de man achter het dinosaurusmasker wel raden. Zijn motor bevestigde de verdenking: Bob Vermeulen

Haar vriendinnen zullen haar vast herkend hebben, maar de 15-jarige papegaai was voor de meeste Reedeurpers toch wel de moeilijkste. Desalniettemin stond Carlijn van Dam, een van de dansmariekes van de vereniging, haar mannetje! Ga er maar aanstaan op die leeftijd, zo’n show, voor een camera zonder publiek!

De ezel was juf Okkie van Basisschool De Bron. Als je goed naar de hints had geluisterd, kon er maar één de ezel zijn! Geen jong veulentje, geen plamuur nodig, maar wel elk jaar balken op de Oostenrijkse pistes. Haar uitgestippelde weg en het doel waren moeilijker te kraken.

Ook de bulldog kon niet missen, de hond voor wie het te ver is om na een feestje naar huis te lopen en die graag verstoppertje speelt. Voor zijn vriendengroep kon het niet anders dan om Jorn Dost gaan. En we zijn het met je eens Jorn, de broek die ze voor je bedacht hadden, was wat krap... Maar je hebt het goed gecamoufleerd met de door jouw ontworpen Reedeurpersjaal!

Toch even uit je plaat
Tijdens de pauze en na afloop werd er muziek gedraaid door DJ Yorick. Ik moet eerlijk bekennen: ik heb de gordijnen gesloten en een beetje onwennig met jezelf tussen de loungebank en de keukentafel de polonaise gelopen. Gelukkig bleken stiekem heel veel Reedeurpers hetzelfde te hebben gedaan. Dan merk je pas hoe erg je dat dansen en hossen mist.

De winnaars
Bij een wedstrijd horen winnaars. De nummers 1, 2 en 3 hadden alle zangers ontmaskerd en dus werd de snelste tijd van doorgeven uiteindelijk bepalend wie het grote Reedeurperfeestpakket in de wacht had gesleept. Voormalig hofdame Carola de Wit was de gelukkige. Op nummer twee kwam Kyara Lankeet en de derde prijs is gewonnen door de huidige hofdame Laura van Leeuwen. Daaruit blijkt dan toch dat die hofdames zich echt nauw met de leden verbonden weten!

Alle lof
Al met al heeft iedereen die aan dit spektakel heeft meegewerkt er ontzettend veel tijd en energie ingestoken. De uitzending is terug te kijken via BR6.

Tekst: Marlien van Leeuwen

Beeld: Raimo Dost

Afbeelding
Afbeelding

Advertentie

Categorieën