Afbeelding

Terug naar het begin

Algemeen Anders bekeken

Even terug naar het begin van mijn journalistieke loopbaan: Dagblad Rijn en Gouwe, eind jaren zeventig van de vorige eeuw. Tot mijn takenpakket behoorde verslaggeving uit de regio, waarmee de kleinere gemeenten in Hollands Midden (toen heette dat zo) werden bedoeld, inclusief het volgen van raadsvergaderingen. Destijds zat je vaak nog met drie of vier collega’s van andere regionale kranten op de perstribune als waakhonden van de lokale democratie, zoals dat heet. Internet en social media moesten nog worden uitgevonden. 

Raadsvergaderingen vormden een belangrijk onderdeel van de berichtgeving, je moest erbij zijn om ’s avonds laat nog een verslag voor de krant te tikken, op een typemachine! U kunt zich vast voorstellen dat in gemeenteraden als Woubrugge, Rijnsaterwoude, Ter Aar, Gouderak, Stolwijk en Reeuwijk ‘interessante’ politieke discussies plaatsvonden. Een uitstekende leerschool, al besefte je dat later pas: je leerde luisteren en zin en onzin te scheiden. 

Anno 2022 resteert nog een regionaal dagblad, raadsverslagen zijn daarin zeldzaam. Gemeenten (en andere (semi-)overheidsinstellingen communiceren vooral graag zelf wat ze doen. Je kan zeggen dat dit achteruitgang is, maar ja, de wereld verandert. Edoch, in Bodegraven-Reeuwijk bestaat de traditie van de raadsverslaggeving nog steeds. In deze krant doet Bert Verver al jarenlang toegewijd verslag van de politieke discussies, waar andere media vooral oog hebben voor incidenten. 

Vanwege Berts vakantie vroeg redactiecoördinator Stefanie Peters mij een paar commissies en raadsvergaderingen te verslaan. Back to my seventies, zou je kunnen zeggen. Dankzij de digitale media volg je de ellenlange beraadslagingen thuis. 

Per minuut groeide het respect voor de prestaties van Bert. Het is nog immer een uitdaging om van de urenlange betogen vol herhalingen en statements - politici discussiëren niet echt, maar luisteren graag naar hun eigen gelijk - een lezenswaardig verslag te maken. Bert is daarin gepokt en gemazeld, voor de lokale democratie is het te hopen dat hij dit nog lang volhoudt.

!