Reeuwijkse plassen. Beeld: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk
Reeuwijkse plassen. Beeld: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk

Werken aan een sterk regionaal vaarnetwerk

Algemeen Overheid Toerisme

ZUID-HOLLAND - Waterrecreatie in Nederland is populair onder alle leeftijdsgroepen. Een kwart van alle Nederlanders beoefent een vorm van watersport. Met in totaal 1000 kilometer aan vaarverbindingen heeft de provincie Zuid-Holland liefhebbers van waterrecreatie veel te bieden. 

Van zwemmen tot zeilen, van vissen tot kitesurfen en van duiken tot (sloep)varen. In samenwerking met lokale en regionale overheden, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven werkt de provincie Zuid-Holland continu aan versterking van ons recreatieve, regionale vaarnetwerk. Samen met Gouda Sterk aan de IJssel organiseerde de provincie hierover medio mei het gesprek tijdens de derde Zuid-Hollandse waterconferentie in het IJsselhuis in Gouda. Gesproken werd over de laatste ontwikkelingen, innovaties voor attractieve routenetwerken en manieren om de watersport verder te verduurzamen.

Nieuwe innovatie: zelfbedienings-overtoom

Eén van de innovaties die aan bod kwam, is de ‘zelfbedieningsovertoom’; een innovatief alternatief voor een sluis. De overtoom transporteert kleinere boten zoals sloepen horizontaal over de dijk. De boot blijft horizontaal en de bemanning kan aan boord blijven. Deze nieuwe innovatie maakt het mogelijk vaarroutes in Zuid-Holland met elkaar te verbinden. De eerste overtoom is inmiddels in aanleg bij Spakenburg. Door het plaatsen van deze overtoom is het straks mogelijk om vanaf de Rengerswetering naar de Randmeren te varen.

Gedeputeerde Jeanette Baljeu, portefeuille water: “Wij zien graag dat mensen kunnen genieten van ons water. Met het beheer van onze vaarwegen zetten we daarom in op een gastvrij en beleefbaar waternetwerk. Nieuwe innovaties zoals de zelfbedieningsovertoom dragen daaraan bij. Dat we op de goede weg zijn, bleek onlangs uit het onderzoek van platform Water ontmoet Water. 85% van de deelnemers aan dit onderzoek geeft aan tevreden te zijn over de provincie als vaarwegbeheerder.”

Gouda investeert twee miljoen

Tijdens de waterconferentie was er meer goed nieuws voor waterrecreatie in onze provincie. Wethouder Thierry van Vugt van de gemeente Gouda haalde aan dat zijn stad de komende jaren twee miljoen euro gaat investeren om het historische water in de binnenstad waar mogelijk uit te breiden en de vaarverbindingen in Gouda en de regio te verbeteren. Vooral de vaarverbinding tussen Gouda en Reeuwijk vormt een belangrijke schakel in het rondje Rijn-IJssel door het Groene Hart. 

Wethouder Thierry van Vugt: “Water is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis en de ruimtelijke vraagstukken van Gouda. De twee miljoen euro uit het Waterfonds willen we voor verschillende projecten gebruiken. Bijvoorbeeld voor de intieme vaarroute, maar ook om de sluis bij het Reeuwijks Verlaat te elektrificeren. Zo hoeft de sluis voortaan niet meer met de hand geopend te worden geopend en verkorten we de vaartijd over de hele Breevaart.”