Afbeelding

Olympische sporters

Algemeen Anders bekeken

Een even aardig als bescheiden mailtje van Loes de Graaf-van Veen naar aanleiding van de opsomming van Olympische sporters vorige week op deze plek: “In 2016 heeft nog een geboren Bodegraafse deelgenomen aan de Spelen, namelijk mijn zus José van Veen, als roeister.”

José kwam tijdens haar studie Sportmanagement in Den Haag in aanraking met de roeisport. Ze eindigde in 2016 in Rio de Janeiro met de dames acht als zesde. In 2015 en 2017 haalde de dames acht met José de zilveren medaille bij de  EK.

De prestaties van José bleven onbedoeld onbelicht in de column over drie ex-Olympiërs uit Bodegraven-Reeuwijk: zeiler Mark Neeleman uit Reeuwijk (vijf keer!), turnster Ria van Velsen (1960) uit Bodegraven en coach Reeuwijker Robin van Gaalen (dames waterpolo, goud, 2008 Beijing).

De schijnwerpers zijn nu gericht op zwemster Tes Schouten, wereldkampioene schoolslag 200 meter die deze zomer in Parijs meestrijdt om de medailles. Wellicht is Tes (23) de eerste die terugkomt met een Olympische medaille, maar naar blijkt streden meer geboren Bodegravers op mondiaal niveau mee met de top. Door studies en carrières elders raakten ze wellicht in hun geboortedorp een beetje vergeten, je moet best diep graven om ze terug te vinden.

Googlen brengt me uiteindelijk op olympedia.org, een overzicht van alle Olympische sporters. En zo blijkt dat de in 1927 Bodegraven geboren Jaap Beije in de vier met stuurman in 1952 de Spelen in Helsinki sneuvelde in de herkansing. Beije overleed in 2013.

In 1996 deed waterpolo-er Wyco de Vries (1968, Bodegraven) mee aan de Spelen in Atlanta(10e plek). Vier geboren Bodegravers dus, Neeleman is geboren in Bagdad.

Volgens het eerder aangehaalde olympia.org bracht Reeuwijk overigens nog een Olympiër voort: schaatser Hein Vergeer. Foutje, hij kwam uit Haastrecht. Edoch: weliswaar is schaatser Ted-Jan Bloemen geboren in Leiderdorp en schaatst hij sinds 2014 voor Canada, hij groeide deels op in Reeuwijk. Zijn gouden medaille op de 10.000 meter in 2018 (Zuid-Korea) heeft dus ook wat Reeuwijkse gloed. Leuk toch?

Advertentie

Categorieën