Gijspiet van Os van Proeve(n) in de polder.
Gijspiet van Os van Proeve(n) in de polder. Foto: Ans van Heck

Wijngaard in de polder: ‘Ik wilde weten hoe het werkt’

Bedrijfsberichten Bedrijfsberichten

WAARDER - Nederlandse wijn is helemaal hot, en niet alleen bij een bekende vliegmaatschappij en de betere restaurants. Er zijn ondertussen al heel wat wijngaarden in Nederland, zelfs in Waarder bij Proeve(n) in de Polder. Gijspiet van Os, kaasboer van beroep, plantte in 2002 de eerste wijnranken achter zijn huis aan het Westeinde.

door Ans van Heck

Gijspiet is geboren en getogen in Waarder. Zijn ouders maakten daar vroeger kaas op hun melkveehouderij. Kennis over kazen kreeg hij met de paplepel ingegoten en zo kwam hij ook vanzelf met kazen op de markt terecht. 

Goed huwelijk

Kaas en wijn zijn een goed huwelijk, dus met die gedachte en een heleboel nieuwsgierigheid begon Gijspiet in 2003 met wijnbouw. “Ik kreeg in 2002 al mijn eerste stekken. Ik heb daarna een wijnkelder gebouwd en toen dacht ik, dan moet ik mijn wijngaardje ook maar een beetje uitbreiden. In het begin smaakte de wijn helemaal nergens naar. Ik heb wat geëxperimenteerd, onder andere met appelwijn, en in 2015 ben ik bij een Franse wijnboer in de Beaujolais-streek stage gaan lopen bij het oogsten en wijn maken. Daar heb ik heel veel geleerd. In 2016 maakte ik voor het eerst een heel lekkere wijn. De kneep zit ‘m echt in het gebruikmaken van rijpe druiven.”

Biologisch

Wijnbouw was vroeger voorbehouden aan regio’s waar het warmer was. De klimaatgrenzen zijn nu al een tijdje aan het verschuiven en er zijn nieuwe resistente (‘hybride’) druivenrassen die ook wijnbouw in Nederland mogelijk maken. Deze druivensoorten hebben weinig tot geen last van schimmels en zijn vorstbestendig. Gijspiet: “Ik werk biologisch en wil geen pesticiden gebruiken, dus dan moet je met hybride soorten werken. Die hybride soorten geven wel een ander soort wijn dan mensen doorgaans drinken, dus daar moet je in het begin even aan wennen. Maar het is wel een eerlijk product. Daar kunnen wij, maar ook toekomstige generaties, nog jaren mee verder.”

Wijnbouw op veen?

Wijnbouw op veengrond klinkt tegenstrijdig. Druiven hebben niet veel nodig en veengrond is van nature juist erg rijk aan grondstoffen. Gijspiet: “Ik heb de grond hier met ongeveer 40 cm opgehoogd, zodat de wortels niet in het grondwater komen. Verder heb ik steenmeel toegevoegd, dat langzaam mineralen afgeeft. Dat is van groot belang voor druiventeelt. Maar het zakt hier natuurlijk altijd, dus dat beperkt een optimale opbrengst.”

Opbrengst

Gijspiet heeft nu ongeveer 700 m2 aan wijnranken staan. Momenteel heeft hij drie verschillende soorten: de rode regent en cabernet cantor en de witte johanniter. Een vierkante meter levert ongeveer een fles wijn op. Bij een optimale opbrengst (als alle omstandigheden optimaal zijn) zijn dat dus al gauw zo’n zevenhonderd flessen. Gijspiet: “Ik maak de wijn zelf in mijn eigen wijnkelder. Dat is de reden waarom ik eraan begonnen ben, ik wilde weten hoe werkt.”

Kunnen we in de toekomst nog veel meer wijn uit Waarder verwachten? Gijspiet: “Nee, nu is het een heel leuke hobby, maar het is erg arbeidsintensief. Met meer vierkante meters druiven wordt het ‘werk’ en dat wil ik niet. Ik heb ook nog mijn bedrijf en het werk op de markt vind ik veel te leuk, dat wil ik niet opgeven.”

Info

De wijn van Proeve(n) in de polder wordt aan huis verkocht, maar ook bij Broodje Kaas in Driebruggen en bij Oogst (onbemande boerderijwinkel) in Woerden en in Leiden. Daarnaast wordt er voor groepen een rondleiding met aansluitend proeverij georganiseerd.

www.proevenindepolder.nl

Advertentie

Categorieën